Tamago sando – japonský vaječný sendvič
Udělat japonský vaječný sendvič je opravdu jednoduché a rychlé. I s vařením vajec to máte hotové za čtvrt hodiny. Vlastně by to měla být nuda, vždyť je to jen chleba s vajíčkem. O to překvapivější je výsledek – ukáže vám, že i zdánlivě obyčejné věci mohou být zatraceně dobré ;)

shokupan (japonský chleba) | 4 plátky |
vejce | 3 ks |
majonéza | 1 lžíce |
cukr | špetka |
sůl | špetka |
černý pepř, mletý | špetka |
Stejně jako v případě japonského bramborového salátu se nejlépe hodí japonská majonéza Kewpie. Od té naší se liší tím, že v ní není horčice, je v ní trocha jablečného a sladového octa, MSG a místo celých vajec se při výrobě používají jen žloutky. V Česku je ale zatraceně drahá a nejlepší náhrada je pravděpodobně Hellmann's Delikátní.
Nemáte-li shokupan, můžete místo něj použít bílý toastový chleba. Měl by to být ale takový ten britský mechový, ne ten obyčejný český. Mechovost je pro úspěch zcela nezbytná.
- Uvařte vejce tak akorát – tedy ani ne na měkko, ale ani ne na tvrdo. Pořádně je zchlaďte ve studené vodě a oloupejte je. Vejce nahrubo nasekejte, dejte je do misky a ještě je nadrťte vidličkou. Ne na kaši, ale jejich kousky by měly být drobné.
- Přidejte špetku soli, cukru a černého pepře. Lehce promíchejte a ochutnejte. Mělo by to být velmi lehce sladké a kořeněné, ale ze všeho nejvíc vaječné – žádné z dochucovadel nesmí přerazit chuť vajec, jen ji podpořit.
- Přidejte lžíci majonézy a opět lehce promíchejte, aby se vše pěkně spojilo. Majonéza by měla vejce držet pohromadě a mělo by to být pěkně krémové. Zároveň to s majonézou nepřežeňte, hlavní jsou vejce. Pokud se vám ale výsledek zdá takový sypký, nebojte se trochu majonézy přidat.
- Rovnoměrně rozprostřete směs rovnoměrně na dva plátky japonského chleba. Poměr chleba:vejce:chleba by se měl blížit 1:1:1. Přiklopte zbývajícími dvěma plátky. Japonské sendviče vždy mají odkrojenou kůrku – doporučuju to provést také. A tento sendvič je výjimka potvrzující pravdilo, že nejlépe chutnají věci ve tvaru trojúhelníku. Japonský vaječný sendvič je nejlepši překrojit podélně na tři nebo čtyři kusy.
Nesnažte se sendvič nějak vylepšovat. V té drzé jednoduchosti je jeho krása. Ale kdybyste jinak nemohli, pak mezi chleba a vejce dejte křupavý list ledového salátu. Naopak se nehodí cokoliv s výraznou chutí jako je slanina, sýr nebo rukola.