Tamago sando – japonský vaječný sendvič

  • 2 porcí
  • Japonsko Kuchyně
  • Svačina Chod
  • Snadné Pracnost
  • 10 / 15 min Aktivní / celkem

Udělat japonský vaječný sendvič je opravdu jednoduché a rychlé. I s vařením vajec to máte hotové za čtvrt hodiny. Vlastně by to měla být nuda, vždyť je to jen chleba s vajíčkem. O to překvapivější je výsledek – ukáže vám, že i zdánlivě obyčejné věci mohou být zatraceně dobré ;)

Japonský vaječný sendvič
shokupan (japonský chleba)4 plátky
vejce3 ks
majonéza1 lžíce
cukršpetka
sůlšpetka
černý pepř, mletýšpetka

Stejně jako v případě japonského bramborového salátu se nejlépe hodí japonská majonéza Kewpie. Od té naší se liší tím, že v ní není horčice, je v ní trocha jablečného a sladového octa, MSG a místo celých vajec se při výrobě používají jen žloutky. V Česku je ale zatraceně drahá a nejlepší náhrada je pravděpodobně Hellmann's Delikátní.

Nemáte-li shokupan, můžete místo něj použít bílý toastový chleba. Měl by to být ale takový ten britský mechový, ne ten obyčejný český. Mechovost je pro úspěch zcela nezbytná.

  1. Uvařte vejce tak akorát – tedy ani ne na měkko, ale ani ne na tvrdo. Pořádně je zchlaďte ve studené vodě a oloupejte je. Vejce nahrubo nasekejte, dejte je do misky a ještě je nadrťte vidličkou. Ne na kaši, ale jejich kousky by měly být drobné.
  2. Přidejte špetku soli, cukručerného pepře. Lehce promíchejte a ochutnejte. Mělo by to být velmi lehce sladké a kořeněné, ale ze všeho nejvíc vaječné – žádné z dochucovadel nesmí přerazit chuť vajec, jen ji podpořit.
  3. Přidejte lžíci majonézy a opět lehce promíchejte, aby se vše pěkně spojilo. Majonéza by měla vejce držet pohromadě a mělo by to být pěkně krémové. Zároveň to s majonézou nepřežeňte, hlavní jsou vejce. Pokud se vám ale výsledek zdá takový sypký, nebojte se trochu majonézy přidat.
  4. Rovnoměrně rozprostřete směs rovnoměrně na dva plátky japonského chleba. Poměr chleba:vejce:chleba by se měl blížit 1:1:1. Přiklopte zbývajícími dvěma plátky. Japonské sendviče vždy mají odkrojenou kůrku – doporučuju to provést také. A tento sendvič je výjimka potvrzující pravdilo, že nejlépe chutnají věci ve tvaru trojúhelníku. Japonský vaječný sendvič je nejlepši překrojit podélně na tři nebo čtyři kusy.

Nesnažte se sendvič nějak vylepšovat. V té drzé jednoduchosti je jeho krása. Ale kdybyste jinak nemohli, pak mezi chleba a vejce dejte křupavý list ledového salátu. Naopak se nehodí cokoliv s výraznou chutí jako je slanina, sýr nebo rukola.

Seznam surovin

 
shokupan (toastový chleba) 4 plátky ×
vejce 3 ks ×
majonéza 1 lžíce ×
cukr 1 špetka ×
sůl 1 špetka ×
černý pepř, mletý 1 špetka ×
Nebo recept vyberte podle
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost