Smažené batáty v karamelu se sójovou omáčkou
Tyhle batáty v karamelu se objevily někdy na začátku 20. století jako levná svačina prodávaná chudým studentům univerzit v Tokiu. Základ – tedy smažení a obalení v karamelu – je pravděpodobně čínská inspirace. Přidaná sójová omáčka a černý sezam navrch jsou ale velmi japonská vylepšení.

sladká brambora (batáta) | 1 střední ~ 300 g |
olej | na smažení |
med | 1 lžíce |
cukr | 1 lžička |
sójová omáčka | 1 lžíce |
voda | 3 lžíce |
pražený černý sezam | k posypání |
V Japonsku se používají sladké brambory s fialovou slupkou a bledou dužinou, která při smažení nebo pečení zlátne. Ty v Česku moc k dostání nejsou – běžné jsou ty s obyčejně hnědou slupkou a oranžovou dužinou. Ty japonské jsou sladší a víc „na skus“, ale jinak se chuťově výrazně neliší a můžete je použít. Liší se ale v obsahu vody. Ta fialová jí obsahují méně a po usmažení jsou zvenku krásně křupavé. Ta hnědá jsou po usmažení taková měkčí. I tak jsou celkem dobrá, ale fialová jsou prostě lepší ;)
Update: v Sapě mívají malé batáty s fialovou slupkou. Země původu je označená jako Thajsko. Dužinu mají velmi světlou, ale vody obsahují méně a dají se usmažit do křupava.
Černý sezam je oproti bílému chuťově výraznější a plnější a ke sladkým bramborám v karamelu se tak víc hodí. Můžete nahradit obyčejným bílým.
- Nejprve si opražte černý sezam. Nasypte ho nasucho na středně rozpálenou pánev a pražte, až se sezam rozvoní. Netrvá to dlouho, tak minutu.
- Batát pořádně omyjte a osušte. Nákrájejte ho technikou rangiri na cca 4 cm kousky. Nejlépe tak, aby na každém zůstal kousek slupky. Všechny kousky pořádně osušte papírovou utěrkou.
- Naplňte hlubokou pánev olejem – musí ho být dost, aby v něm kusy brambory volně plavaly. Rozpalte ho na středním plameni na cca 170°C. Opatrně do něj dejte nakrájenou bramboru a smažte. Občas to promíchejte, otočte. Cca po 8 minutách by měly být kousky zvenku pěkně zlaté a uvnitř měkké. Vyjměte je z oleje a nechte okapat na papírové kuchyňské utěrce. Ta nasaje přebytečný olej, takže to nebude zbytečně mastné.
- V menší pánvi smíchejte lžíci medu, menší lžíci cukru a tak 3 lžíce vody. Na středním plameni přiveďte k varu a nechte zvolna bublat. Asi po 5 minutách začne směs zlátnout a karamelizovat. Přidejte sójovou omáčku a zvolna promíchejte, aby se spojila s karamelem.
- Dejte usmažené kousky bátátů do pánve s karamelem a opatrně je v něm ze všech stran obalte. (Pokud používáte fialové batáty, nemusíte být opatrní.)
- Dejte kousky na talíř a posypte je černým sezamem. Ihned servírujte.
Krájecí technika rangiri
Bátáty se v tomto receptu krájí technikou rangiri. Ta se používá pro krájení zeleniny válcového tvaru jako např. mrkev nebo právě sladká brambora. Řezy jsou vedené příčně šikmo a zelenina vždy podélně otočí o cca 90°. Výsledkem jsou kousky různých tvarů s velkými rovnými plochami. A právě ty velké plochy jsou důležité. Při vaření takto nakrájená zelenina nasaje hodně vývaru a spolu s ním i chuti – nebo v našem případě ji můžeme obalit ve spoustě karamelu :)