Zatraceně křupavé pečené brambory

Pečené brambory – zdálo by se, že nic jednoduššího snad ani není. Prostě nakrájíte brambory a upečete je v troubě. Ale pokud chcete, aby byly nádherně křupavé a ne jen takové blátivě upečené, musíte jim trochu pomoct.

Křupavé pečené brambory
brambory250 g
olej (nebo sádlo)cca 3 lžíce
sůlněkolik pořádných špetek
černý pepř, mletýpořádná špetka

Nejlépe se hodí brambory typu B. Áčka zůstanou moc pevná a pro správnou křupavost je budete muset nechat v troubě moc dlouho a při tom je vysuššíte. Céčka se naopak rozpadají zbytečně moc.

Místo oleje můžete použít sádlo. A je to dokonce lepší. Jenže vepřové je pro brambory chuťově příliš výrazné a chtělo by to tedy sádlo kachní nebo husí – což je pro „obyčejné brambory“ poněkud luxusní surovina. Takže bez obav použijte libovolný olej. Já dávám olivový.

  1. Oškrábejte brambory a nakrájejte je na kusy cca 2,5 × 2,5 × 6 cm.
  2. Zapněte troubu na 250°C, abyste si ji předehřáli.
  3. Dejte brambory do kastrolu se studenou vodou, měly by být tak dva tři cm pod hladinou. Osolte a přiveďte k varu, zmírněte plamen a zvolna vařte, až budou brambory na povrchu měkké (cca 5 minut). Uvnitř by měly zůstat pevnější, budete je ještě péct.
    Pokud máte spíš moučné brambory, např. typu C, které se budou při vaření hodně rozpadat, přidejte do vody také lžíci nebo dvě octa. Pomůže je udržet pevnější. Naopak, máte-li Áčka, můžete přidat lžíci jedlé sody a tím jejich rozpadání podpořit – podobně funguje, když je rovnou hodíte do vařící vody.
  4. Brambory slijte a dejte je do větší mísy.
  5. Přidejte k bramborám olejopepřeteosolte je. Pořádně a neopatrně je promíchejte velkou kovovou lžící. Chcete brambory na povrchu trochu poškodit, aby byly posekané a pokryté tenkou vrstvou pasty z brambor a oleje. Právě to jim při následujícím pečení zajistí křupavost.
  6. Vyskládejte brambory do jedné vrstvy na plech a dejte péct do trouby. (Dejte je skutečně přímo na plech, žádný pečící papír.)
  7. Po cca 10 minutách brambory zkontrolujte. Měly by být zespoda zlaté a křupavé – otočte je a pečte zhruba dalších 10 minut. Dávejte na ně při tom pozor, aby se vám nepřipálily. Doba pečení dozlatova záleží na konrétních bramborách. Většinou stačí těch deset minut z jedné strany, ale může to být i téměř dvacet.
  8. Když jsou křupavé a zlaté i z druhé strany, máte hotovo.

Hodí se jako příloha, místo hranolek k burgeru, nebo jen tak samotné s trochou majonézy.

Seznam surovin

 
brambory (nejlépe B) 250 g ×
olej 3 lžíce ×
sůl špetka ×
černý pepř, mletý špetka ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost