Slávky s citronovou šťávou a sójovou omáčkou
Jednoduché rychlé jídlo ze slávek. Sójová omáčka jen lehce podporuje přirozenou chuť slávek, citron pak poskytuje příjemně svěží kontrast a celek odlehčuje.

slávky | 600 g |
cibule | ½ |
česnek | 1 stroužek |
bílé víno | 1-2 dcl |
sójová omáčka | 1 lžíce |
citronová šťáva | 1-2 lžíce |
černý pepř | špetka |
hladká petržel | tak pět kusů |
- Nejprve slávky properte ve studené vodě. Jsou-li některé otevřené, vyhoďte je – ty už totiž nejsou naživu.
- Pořádně očistěte škeble slávek. Přisedlé malé bílé korýše odškrábněte ostrým nožíkem, řasy a podobné svinstvo vydrhněte kartáčkem (dobře funguje i tření škeble o škebli). Z některých slávek budou čouhat fousy – ty odstraňte trhnutím směrem k pantu škeble (tak mušli neublížíte, opačným směrem by to nemusela přežít a byla by na vyhození). Nakonec je opláchněte studenou vodou. (Čištění je pracné a ne moc zábavné, ale když to odfláknete, slávky budou po uvaření smrdět.)
- Nasekejte česnek a cibuli na drobno.
- Na mírném až středním plameni rozhřejte ve velké hluboké pánvi olej a osmahněte na něm česnek. Když se rozvoní, přidejte cibuli a pokračujte ve smažení.
- Když cibule zesklovatí a změkne, přidejte plamen a hoďte do hrnce slávky. Podlijte je bílým vínem a přiklopte. Nechte bublat docela divoce, chcete z vína odpařit všechen alkohol, aby to nesmrdělo jako droždí.
- Tak po pěti minutách by měl být alkohol odpařen a slávky hotové. Stáhněte z plotny a přidejte do vývaru sójovou omáčku a citronovu šťávu. Pokud používáte, pak taky petržel a lehce dochuťte černým pepřem. S dochucovadly opatrně, ať nepřehlušíte slávky. Sójovky se tolik bát nemusíte, ale s citronovou štávou a černým pepřem nakládejte opatrně.
Podávejte jen tak samotné nebo s kouskem bagety.