Slávky s citronovou šťávou a sójovou omáčkou

Jednoduché rychlé jídlo ze slávek. Sójová omáčka jen lehce podporuje přirozenou chuť slávek, citron pak poskytuje příjemně svěží kontrast a celek odlehčuje.

Mušle s citronem a sójovou omáčkou
slávky600 g
cibule½
česnek1 stroužek
bílé víno1-2 dcl
sójová omáčka1 lžíce
citronová šťáva1-2 lžíce
černý pepřšpetka
hladká petrželtak pět kusů
  1. Nejprve slávky properte ve studené vodě. Jsou-li některé otevřené, vyhoďte je – ty už totiž nejsou naživu.
  2. Pořádně očistěte škeble slávek. Přisedlé malé bílé korýše odškrábněte ostrým nožíkem, řasy a podobné svinstvo vydrhněte kartáčkem (dobře funguje i tření škeble o škebli). Z některých slávek budou čouhat fousy – ty odstraňte trhnutím směrem k pantu škeble (tak mušli neublížíte, opačným směrem by to nemusela přežít a byla by na vyhození). Nakonec je opláchněte studenou vodou. (Čištění je pracné a ne moc zábavné, ale když to odfláknete, slávky budou po uvaření smrdět.)
  3. Nasekejte česnekcibuli na drobno.
  4. Na mírném až středním plameni rozhřejte ve velké hluboké pánvi olej a osmahněte na něm česnek. Když se rozvoní, přidejte cibuli a pokračujte ve smažení.
  5. Když cibule zesklovatí a změkne, přidejte plamen a hoďte do hrnce slávky. Podlijte je bílým vínem a přiklopte. Nechte bublat docela divoce, chcete z vína odpařit všechen alkohol, aby to nesmrdělo jako droždí.
  6. Tak po pěti minutách by měl být alkohol odpařen a slávky hotové. Stáhněte z plotny a přidejte do vývaru sójovou omáčkucitronovu šťávu. Pokud používáte, pak taky petržel a lehce dochuťte černým pepřem. S dochucovadly opatrně, ať nepřehlušíte slávky. Sójovky se tolik bát nemusíte, ale s citronovou štávou a černým pepřem nakládejte opatrně.

Podávejte jen tak samotné nebo s kouskem bagety.

Seznam surovin

 
slávky 600 g ×
cibule 1 ks ×
česnek 1 stroužek ×
bílé víno 1-2 dcl ×
sójová omáčka 1 lžíce ×
citronová šťáva 1-2 lžíce ×
černý pepř ×
hladká petržel svazek ×
Nebo recept vyberte podle
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost