Slávky pečené s máslem a česnekem
Velmi jednoduchý recept na přípravu slávek. Jemná chuť másla pěkně ladí s jemnou chutí slávek, ostřejší česnek poskytuje příjemný kontrast. Spíš předkrm než hlavní jídlo – tomu odpovídá i udané množství surovin.

slávky | tak 20 |
máslo | 2 lžičky |
olivový olej | 2 lžíce |
česnek | 1 stroužek |
sůl | špetka |
- Nejprve slávky properte ve studené vodě. Jsou-li některé otevřené, vyhoďte je – ty už totiž nejsou naživu.
- Pořádně očistěte škeble slávek. Přisedlé malé bílé korýše odškrábněte ostrým nožíkem, řasy a podobné svinstvo vydrhněte kartáčkem (dobře funguje i tření škeble o škebli). Z některých slávek budou čouhat fousy – ty odstraňte trhnutím směrem k pantu škeble (tak mušli neublížíte, opačným směrem by to nemusela přežít a byla by na vyhození). Nakonec je opláchněte studenou vodou. (Čištění je pracné a ne moc zábavné, ale když to odfláknete, slávky budou po uvaření smrdět.)
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Zatím si připravte máslo s česnekem. Česnek se špetkou soli rozdrťte v hmoždíři na pastu. Přidejte změklé máslo a olivový olej. Promíchejte, aby se vše pěkně spojilo.
- Vyrovnejte slávky na plech a dejte je trouby.
- Během minuty nebo dvou by se slávky měly začít otvírat. Vyndejte je ven a z každé odstraňte horní polovinu škeble. Na každou dejte trochu směsi másla s česnekem. Nebojte se, ale také to s máslem nepřežeňte – slávky by pak chutnaly tučně a těžce a to by byla škoda. Pokud se některé slávky neotevřely, vyhoďte je – ty nebyly naživu, když šly do trouby.
- Vraťte do trouby. Pečte, dokud se máslo nerozteče a slávky nejsou hotové. Jde to docela rychle, pět nebo šest minut.
Můžete lehce ozdobit nasekanou hladkou petrželí. Podávejte jen tak samotné nebo s kouskem bagety.