Slávky pečené s máslem a česnekem

Velmi jednoduchý recept na přípravu slávek. Jemná chuť másla pěkně ladí s jemnou chutí slávek, ostřejší česnek poskytuje příjemný kontrast. Spíš předkrm než hlavní jídlo – tomu odpovídá i udané množství surovin.

Mušle s pečené s máslem a česnekem
slávkytak 20
máslo2 lžičky
olivový olej2 lžíce
česnek1 stroužek
sůlšpetka
  1. Nejprve slávky properte ve studené vodě. Jsou-li některé otevřené, vyhoďte je – ty už totiž nejsou naživu.
  2. Pořádně očistěte škeble slávek. Přisedlé malé bílé korýše odškrábněte ostrým nožíkem, řasy a podobné svinstvo vydrhněte kartáčkem (dobře funguje i tření škeble o škebli). Z některých slávek budou čouhat fousy – ty odstraňte trhnutím směrem k pantu škeble (tak mušli neublížíte, opačným směrem by to nemusela přežít a byla by na vyhození). Nakonec je opláchněte studenou vodou. (Čištění je pracné a ne moc zábavné, ale když to odfláknete, slávky budou po uvaření smrdět.)
  3. Předehřejte troubu na 180°C.
  4. Zatím si připravte máslo s česnekem. Česnek se špetkou soli rozdrťte v hmoždíři na pastu. Přidejte změklé másloolivový olej. Promíchejte, aby se vše pěkně spojilo.
  5. Vyrovnejte slávky na plech a dejte je trouby.
  6. Během minuty nebo dvou by se slávky měly začít otvírat. Vyndejte je ven a z každé odstraňte horní polovinu škeble. Na každou dejte trochu směsi máslačesnekem. Nebojte se, ale také to s máslem nepřežeňte – slávky by pak chutnaly tučně a těžce a to by byla škoda. Pokud se některé slávky neotevřely, vyhoďte je – ty nebyly naživu, když šly do trouby.
  7. Vraťte do trouby. Pečte, dokud se máslo nerozteče a slávky nejsou hotové. Jde to docela rychle, pět nebo šest minut.

Můžete lehce ozdobit nasekanou hladkou petrželí. Podávejte jen tak samotné nebo s kouskem bagety.

Seznam surovin

 
slávky 20 ks ×
máslo 2 lžička ×
olivový olej 1 lžíce ×
česnek 1 stroužek ×
sůl 1 špetka ×
Nebo recept vyberte podle
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost