Slávky s chilli
Jsou-li na vás slávky pečené s máslem a česnekem příliš obyčejné, zkuste tenhle ostřejší recept – chilli s citrónem by měly poskytnout dostatek zábavy.

slávky | 600 g |
šalotka | 2 ks |
hladká petržel | tak pět kusů |
velká dlouhá červená chilli paprička (čerstvá) | 1 ks |
bílé víno (suché) | 1-2 dcl |
olivový olej | 1 lžíce |
citrón | 1 ks |
- Nejprve slávky properte ve studené vodě. Jsou-li některé otevřené, vyhoďte je – ty už totiž nejsou naživu.
- Pořádně očistěte škeble slávek. Přisedlé malé bílé korýše odškrábněte ostrým nožíkem, řasy a podobné svinstvo vydrhněte kartáčkem (dobře funguje i tření škeble o škebli). Z některých slávek budou čouhat fousy – ty odstraňte trhnutím směrem k pantu škeble (tak mušli neublížíte, opačným směrem by to nemusela přežít a byla by na vyhození). Nakonec je opláchněte studenou vodou. (Čištění je pracné a ne moc zábavné, ale když to odfláknete, slávky budou po uvaření smrdět.)
- Nasekejte šalotku, chilli a petržel.
- Na středním plameni rozehřejte v kastrolu nebo hluboké pánvi olej. Hoďte na něj chilli. Až se rozvoní, přidejte šalotku a ještě chvíli smažte.
- Když šalotka zesklovatí a je měkká, přidejte plamen, hoďte do kastrolu slávky, podlijte je bílým vínem a přiklopte. Nechte divoce bublat: chcete z vína odpařit všechen alkohol, aby hotové jídlo nesmrdělo jako droždí.
- Po cca 6 minutách by měly být slávky hotové. Stáhněte kastrol z plamene, přidejte nasekanou petržel a lehce promíchejte (abyste neměli petržel na jedné hromadě).
- Rozdělte mušle s vývarem do hlubokých talířů. Servírujte s měsíčky citrónu.
Ke slávkám se hodí bílá bageta, ale dobré jsou i samotné ;)