Slávky s chilli

Jsou-li na vás slávky pečené s máslem a česnekem příliš obyčejné, zkuste tenhle ostřejší recept – chilli s citrónem by měly poskytnout dostatek zábavy.

Mušle s chilli a citronem
slávky600 g
šalotka2 ks
hladká petrželtak pět kusů
velká dlouhá červená chilli paprička (čerstvá)1 ks
bílé víno (suché)1-2 dcl
olivový olej1 lžíce
citrón1 ks
  1. Nejprve slávky properte ve studené vodě. Jsou-li některé otevřené, vyhoďte je – ty už totiž nejsou naživu.
  2. Pořádně očistěte škeble slávek. Přisedlé malé bílé korýše odškrábněte ostrým nožíkem, řasy a podobné svinstvo vydrhněte kartáčkem (dobře funguje i tření škeble o škebli). Z některých slávek budou čouhat fousy – ty odstraňte trhnutím směrem k pantu škeble (tak mušli neublížíte, opačným směrem by to nemusela přežít a byla by na vyhození). Nakonec je opláchněte studenou vodou. (Čištění je pracné a ne moc zábavné, ale když to odfláknete, slávky budou po uvaření smrdět.)
  3. Nasekejte šalotku, chillipetržel.
  4. Na středním plameni rozehřejte v kastrolu nebo hluboké pánvi olej. Hoďte na něj chilli. Až se rozvoní, přidejte šalotku a ještě chvíli smažte.
  5. Když šalotka zesklovatí a je měkká, přidejte plamen, hoďte do kastrolu slávky, podlijte je bílým vínem a přiklopte. Nechte divoce bublat: chcete z vína odpařit všechen alkohol, aby hotové jídlo nesmrdělo jako droždí.
  6. Po cca 6 minutách by měly být slávky hotové. Stáhněte kastrol z plamene, přidejte nasekanou petržel a lehce promíchejte (abyste neměli petržel na jedné hromadě).
  7. Rozdělte mušle s vývarem do hlubokých talířů. Servírujte s měsíčky citrónu.

Ke slávkám se hodí bílá bageta, ale dobré jsou i samotné ;)

Seznam surovin

 
slávky 600 g ×
šalotka 2 ks ×
hladká petržel svazek ×
dlouhá červená chilli paprička 1 ks ×
bílé víno 1-2 dcl ×
olivový olej 1 lžíce ×
citrón 1 ks ×
Nebo recept vyberte podle
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost