Smažená ryba po thajsku
Koriandr, česnek a bílý pepř jsou základní ochucovadla používaná v mnoha thajských jídlech – v curry, polévkách, salátech, dokonce i dezertech. Snad nikdy ale nejsou tak otevřeně přiznané jako v tomto jídle.

ryba Můžete použít vlastně libovolnou rybu, nejen pstruha. Jen by neměla být obrovská, aby se usmažila docela rychle. Doporučuju spíš sladkovodní, ta velmi nenápadná bahenní říční chuť tohle jídlo vylepšuje. Kapr je ale bahenní příliš. | 1 ks |
sójová omáčka | 1-2 lžíce |
cukr | 1 lžička |
kořen koriandru, drobně nasekaný Kořen koriandru je prostě kořen čerstvé rostliny. Špatně se shání. Občas ho mají někteří zelináři v Sapě, ale jinde jsem ho neviděl. Má výraznou koriandrovou chuť a pokud ho nemáte po ruce, můžete ho nahradit dvěma stonky bez lístků a několika nasucho „do rozvonění“ opražených semen koriandru. | 3 ks |
sůl | špetka |
bílý pepř, celý Místo bílého pepře můžete použít i obyčejný černý. Naopak nedoporučuju použít pepř mletý – nevoní tak intenzivně a svěže jako čerstvě nadrcený. | ½ lžičky |
česnek | 6 stroužků |
olej | na smažení |
nasekaný čerstvý koriandr (volitelně) | hrst |
- Rybu omyjte, zbavte šupin a očistěte. Usušte papírovou utěrkou.
- Z každé strany udělejte do ryby 3–4 šikmé zářezy. Dejte ji do mísy, přidejte k ní sójovou omáčku a cukr a pěkně ji v marinádě obalte. Odložte do ledničky.
- V hmoždíři rozdrťte bílý pepř se solí a kořenem koriandru do hladka, pak přihoďte nahrubo nasekaný česnek a utlučte v hrubou pastu.
- Do woku nebo pánve dost velké pro rybu nalijte olej. Mělo by ho být dost na to, aby si v něm ryba mohla při smažení volně plavat - dáte-li ho méně, ryba se při smažení olejem nacucá a nebude na povrchu křupavá.
- Do studeného oleje vložte pastu z hmoždíře a dejte na střední oheň. Když se pasta začne smažit, trochu oheň stáhněte a zvolna smažte. Sem tam promíchejte. Když je pasta krásně voní a je medově zlatá, je hotová. Všechnu ji z oleje vylovte cedníčkem a dejte okapat na papírovou utěrku.
- Přidejte oheň a když má olej 180°C, hoďte do něj rybu. Lehce s ní při smažení pohybujte - nepřichytí se vám tak ke dnu a usmaží se rovnoměrněji. Když začne shora zlátnout, opatrně ji otočte a ještě minutu nebo dvě smažte. Hotovou rybu vyndejte a nechte ji tak půl minuty okapat na mřížce.
- Usmaženou rybu položte na talíř, posypte ji nasekaným čerstvým koriandrem a usmaženou česnekovou pastou a servírujte s chili v rybí omáčce.