Smažená ryba po thajsku

Koriand, česnek a bílý pepř jsou základní ochucovadla používaná v mnoha thajských jídlech – v curry, polévkách, salátech, dokonce i dezertech. Snad nikdy ale nejsou tak otevřeně přiznané jako v tomto jídle.

Smažená ryba po thajsku
pstruh1 ks
sójová omáčka1-2 lžíce
cukr1 lžička
koriandr kořen, čerstvý3 ks
sůlšpetka
bílý pepř, celý½ lžičky
česnek4-6 stroužků
koriandr, lístkyhrst
olejna smažení

Můžete použít vlastně libovolnou rybu, nejen pstruha. Jen by neměla být obrovská, aby se usmažila docela rychle. Doporučuju spíš sladkovodní, ta velmi nenápadná bahenní říční chuť tohle jídlo vylepšuje. Kapr je ale bahenní příliš.

Místo bílého pepře můžete použít i obyčejný černý. Naopak nedoporučuju použít pepř mletý – nevoní tak intenzivně a svěže jako čerstvě nadrcený.

  1. Omyjte a očistěte rybu, usušte papírovou utěrkou.
  2. Do ryby z každé strany udělejte 3–4 šikmé zářezy, dejte ji do mísy, přidejte k ní sójovou omáčkucukr a nechte chvíli marinovat. Stačí pár minut.
  3. Zatím si v hmoždíři rozdrťte bílý pepř se solíkoriandrem, přihoďte nahrubo nakrájené neoloupané stroužky česneku a drťte, až máte hrubou pastu. Pastu přidejte k rybě a pěkně ji v ní obalte.
  4. Ve velké pánvi (woku) na středním plameni rozpalte olej na 180°C. Oleje musíte použít hodně, aby v něm ryba při smažení plavala. Dáte-li ho méně, ryba se naopak olejem nacucá a neosmaží se do křupava.
  5. Smažte rybu spolu s pastou, až česnek zezlátne a i ryba je hotová, zlatá a na povrchu křupavá. Vyndejte vše ven a nechte chvíli odpočinout na papírové utěrce. Může se stát, že česneková pasta se usmaží rychleji než ryba. Pokud se to stane, odeberte pastu z pánve dřív. Měla by mít medově zlatou barvu, ne tmavší – to přestane být sladká a zhořkne. Pastu také nechte na papírové utěrce. Utěrka z ní vysaje přebytečný olej a až vychladne, bude také krásně křupavá.
  6. Dejte usmaženou rybu na talíř, posypte ji lístky koriandru, usmaženou česnekovou pastou a servírujte s chili v rybí omáčce.

V Thajsku se ryba obvykle podává s jasmínovou rýží, můžete ale použít i lepivou.

Seznam surovin

 
pstruh 1 ks ×
sójová omáčka 1-2 lžíce ×
cukr 1 lžička ×
koriand kořen, čerstvý 3 ks ×
sůl 1 špetka ×
bílý pepř, celý 0.5 lžička ×
česnek 4-6 stroužek ×
čerstvý koriandr 1 hrst ×
olej 300-500 ml ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost