Seua Rong Hai

Tomuhle jídlu se říká plačící tygr. Prý proto, že se dělávalo z toho nejmizernějšího nejlevnějšího hovězího a to bylo tak tuhé, že ani tygr ho nemohl rozžvýkat – a to tygra rozbrečelo. Ale traduje se i přesný opak; používalo se to nejlepší hovězí, které bylo tak křehké, že ho všechno snědli lidé a na tygra zbyly zase jen ty mizerné tuhé kusy. Nejméně pravděpodobná teorie tvrdí, že dip nam chim chaeo, s kterým se hovězí servíruje, je tak pálivý, že by rozbrečel i tygra. Zádrhel je, že zas tak pálivý není. Ať už je to s tygry jakkoliv, je to skvělé jednoduché jídlo.

Crying tiger

Nam Chim Chaeo (น้ำจิ้มแจ่ว)
rybí omáčka1 lžíce
limetková šťáva2 lžíce
cukr (volitelně)1 lžička
šalotka, nasekaná nadrobno½ ks
chilli vločkypodle chuti
jarní cibulka, nasekaná nadrobno¼ lžíce
koriandr, nasekaný nadrobno½ lžíce
pražená lepivá rýže, rozdrcená na hrubý prach½ lžíce

Podle některých receptů se do omáčky přidává tamarindová pasta. Nedoporučuju. S tamarindem bude omáčka příliš ovocná a zakulacená a ztratí svou čitelnou ostrou chuť. Cukr do ní dávám, ale opatrně; nemá to být moc sladké, má jen spíš srazit hrany. Chilli vločky můžete trochu nasucho opražit – omáčka tak získá příjemně kouřovou chuť.

Praženou rýži vyrobíte tak, že na pánvi nasucho pomalu opražíte syrovou lepivou rýži dozlatova a pak ji nasekáte v mixeru na hrubší prach.

  1. Nejprve připravte dip nam chim chaeo. Dejte do misky všechny ingredience a dobře promíchejte.
  2. Grilovaný steak nakrájejte přes vlákna na tenké plátky, tak 2–3 mm silné (budete potřebovat opravdu ostrý nůž).
  3. Plátky masa naskládejte pěkně na talíř a servírujte s omáčkou nam chim chaeo a lepivou rýží.

Plačící tygr je typické thajské jídlo k pivu.

Seznam surovin

 
rybí omáčka 2 lžíce ×
limetka 1 ks ×
cukr (volitelně) 0.5 lžíce ×
šalotka 1 ks ×
chilli vločky přiměřeně ×
jarní cibulka 1 ks ×
čerstvý koriandr 1 lžíce ×
lepivá rýže 1-2 lžíce ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost