Seua Rong Hai
Tomuhle jídlu se říká plačící tygr. Prý proto, že se dělávalo z toho nejmizernějšího nejlevnějšího hovězího a to bylo tak tuhé, že ani tygr ho nemohl rozžvýkat – a to tygra rozbrečelo. Ale traduje se i přesný opak; používalo se to nejlepší hovězí, které bylo tak křehké, že ho všechno snědli lidé a na tygra zbyly zase jen ty mizerné tuhé kusy. Nejméně pravděpodobná teorie tvrdí, že dip nam chim chaeo, s kterým se hovězí servíruje, je tak pálivý, že by rozbrečel i tygra. Zádrhel je, že zas tak pálivý není. Ať už je to s tygry jakkoliv, je to skvělé jednoduché jídlo.

rybí omáčka | 1 lžíce |
limetková šťáva | 2 lžíce |
cukr (volitelně) | 1 lžička |
šalotka, nasekaná nadrobno | ½ ks |
chilli vločky | podle chuti |
jarní cibulka, nasekaná nadrobno | ¼ lžíce |
koriandr, nasekaný nadrobno | ½ lžíce |
pražená lepivá rýže, rozdrcená na hrubý prach | ½ lžíce |
Podle některých receptů se do omáčky přidává tamarindová pasta. Nedoporučuju. S tamarindem bude omáčka příliš ovocná a zakulacená a ztratí svou čitelnou ostrou chuť. Cukr do ní dávám, ale opatrně; nemá to být moc sladké, má jen spíš srazit hrany. Chilli vločky můžete trochu nasucho opražit – omáčka tak získá příjemně kouřovou chuť.
Praženou rýži vyrobíte tak, že na pánvi nasucho pomalu opražíte syrovou lepivou rýži dozlatova a pak ji nasekáte v mixeru na hrubší prach.
- Nejprve připravte dip nam chim chaeo. Dejte do misky všechny ingredience a dobře promíchejte.
- Grilovaný steak nakrájejte přes vlákna na tenké plátky, tak 2–3 mm silné (budete potřebovat opravdu ostrý nůž).
- Plátky masa naskládejte pěkně na talíř a servírujte s omáčkou nam chim chaeo a lepivou rýží.
Plačící tygr je typické thajské jídlo k pivu.