Thajský grilovaný steak
Grilované hovězí není v Thajsku tak běžné jako grilované kuře. Ale je o to zajímavější a nakonec i jednodušší. Na rozdíl od kuřete se steak v Thajsku nikdy nejí samotný – a nikdy se nejí v celku! Slouží jako základ pro další jídla. Nejčastěji se z něj dělá yum neua yang, nam tok a plačící tygr.

hovězí steak | 300 g |
marináda |
Můžete použít libovolný kousek hovězího, z kterého byste dělali steak.
sójová omáčka | 1 lžíce |
thajská tmavá sladká sójová omáčka | ½ lžíce |
cukr | ½ lžíce |
limetková šťáva | ½ lžíce |
černý pepř, mletý | velká špetka |
bílý pepř, mletý | velká špetka |
česnek | 1 stroužek |
olej | 1 lžíce |
Thajskou tmavou sladkou sójovou omáčku mívají u Vietnamců. Já ji kupuju v pražské tržnici Sapa. Doporučuju značku Healthy Boy, což je nejoblíbenější značka sójové omáčky v Thajsku. Pokud ji nemáte, můžete bez obav nahradit indonéským kecap manis.
Marinování
- Nadrťte česnek na jemnou pastu v hmoždíři. Smíchejte v misce se všemi ostatními surovaninami na marinádu.
- Dejte do marinády maso a pořádně ji do něj vmasírujte (dejte masu thajskou masáž ;).
- Maso i s marinádou dejte do igelitového pytlíku. Vytlačte z něj všechen vzduch a uzavřete. Nechte v ledničce marinovat tři hodiny. (Opravdu není potřeba víc.)
Grilování
- Cca hodinu před grilováním vydejte steak v marinádě z ledničky, aby se jeho teplota stala pokojovou.
- Rozpalte gril (nebo pánev) na vysokou teplotu a jakmile začne kouřit, potřete gril (nebo pánev) olejem, počkejte pár sekund a dejte steak grilovat. Snižte teplotu na něco mezi střední a středně vysokou.
- Když se maso odlepí od grilu můžete ho otočit o 90°, abyste dostali pěkně opečený mřížkový vzorek. Pokud máte na grilu místo, po otočení položte maso o kus vedle – to je totiž rozpálenější a je to tak lepší.
- Grilujte steak, dokud není hotový, jak chcete. Mě trval cca 4 minuty z každé strany, aby byl pěkně medium. Celková doba grilování záleží na mnoha věcech – při jaké teplotě grilujete, jaký kus masa máte a jak je velký... Sundejte steak z grilu a nechte ho cca 10 minut odpočívat. Kdybyste ho začali krájet hned, vyteče vám z něj všechna šťáva a maso by bylo suché.
Ze steaku můžete udělat tři thajská jídla:
- yum neua yang, tedy salát s grilovaným hovězím,
- nam tok, což je taková varianta laapu,
- nebo seua rong hai – to se překládá jako crying tiger, tedy plačící tygr a je to steak na plátky s dipem z chilli; v Thajsku je to takové typické pivní jídlo.