Thajský grilovaný steak

Grilované hovězí není v Thajsku tak běžné jako grilované kuře. Ale je o to zajímavější a nakonec i jednodušší. Na rozdíl od kuřete se steak v Thajsku nikdy nejí samotný – a nikdy se nejí v celku! Slouží jako základ pro další jídla. Nejčastěji se z něj dělá yum neua yang, nam tokplačící tygr.

Neua yang
hovězí steak300 g
marináda

Můžete použít libovolný kousek hovězího, z kterého byste dělali steak.

Marináda
sójová omáčka1 lžíce
thajská tmavá sladká sójová omáčka½ lžíce
cukr½ lžíce
limetková šťáva½ lžíce
černý pepř, mletývelká špetka
bílý pepř, mletývelká špetka
česnek1 stroužek
olej1 lžíce

Thajskou tmavou sladkou sójovou omáčku mívají u Vietnamců. Já ji kupuju v pražské tržnici Sapa. Doporučuju značku Healthy Boy, což je nejoblíbenější značka sójové omáčky v Thajsku. Pokud ji nemáte, můžete bez obav nahradit indonéským kecap manis.

Marinování

  1. Nadrťte česnek na jemnou pastu v hmoždíři. Smíchejte v misce se všemi ostatními surovaninami na marinádu.
  2. Dejte do marinády maso a pořádně ji do něj vmasírujte (dejte masu thajskou masáž ;).
  3. Maso i s marinádou dejte do igelitového pytlíku. Vytlačte z něj všechen vzduch a uzavřete. Nechte v ledničce marinovat tři hodiny. (Opravdu není potřeba víc.)

Grilování

  1. Cca hodinu před grilováním vydejte steak v marinádě z ledničky, aby se jeho teplota stala pokojovou.
  2. Rozpalte gril (nebo pánev) na vysokou teplotu a jakmile začne kouřit, potřete gril (nebo pánev) olejem, počkejte pár sekund a dejte steak grilovat. Snižte teplotu na něco mezi střední a středně vysokou.
  3. Když se maso odlepí od grilu můžete ho otočit o 90°, abyste dostali pěkně opečený mřížkový vzorek. Pokud máte na grilu místo, po otočení položte maso o kus vedle – to je totiž rozpálenější a je to tak lepší.
  4. Grilujte steak, dokud není hotový, jak chcete. Mě trval cca 4 minuty z každé strany, aby byl pěkně medium. Celková doba grilování záleží na mnoha věcech – při jaké teplotě grilujete, jaký kus masa máte a jak je velký... Sundejte steak z grilu a nechte ho cca 10 minut odpočívat. Kdybyste ho začali krájet hned, vyteče vám z něj všechna šťáva a maso by bylo suché.

Ze steaku můžete udělat tři thajská jídla:

  • yum neua yang, tedy salát s grilovaným hovězím,
  • nam tok, což je taková varianta laapu,
  • nebo seua rong hai – to se překládá jako crying tiger, tedy plačící tygr a je to steak na plátky s dipem z chilli; v Thajsku je to takové typické pivní jídlo.

Seznam surovin

 
hovězí steak 300 g ×
sójová omáčka 1 lžíce ×
thajská tmavá sladká sójová omáčka 0.5 lžíce ×
cukr 0.5 lžíce ×
limetka 1 ks ×
černý pepř, mletý 1 špetka ×
bílý pepř, mletý 1 špetka ×
česnek 1 stroužek ×
olej 1 lžíce ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost