Bůček a lilek s pastou miso, chilli a sezamem

Bůček s lilkem je příklad chūka ryōri neboli japonské čínské kuchyně. Ta skutečně pochází z Číny, ale recepty se postupně přizpůsobovaly japonských chutím a dostupným surovinám. Vznikla tak poněkud bezprizorní kuchyně. Japonci tvrdí, že není jejich, že je čínská – a Číňané oponují, že tahle jídla se vaří jen v Japonsku a s Čínou nemají nic společného.

Bůček s lilkem
bůček200 g
lilek1 menší
sezamový olej2–3 lžíce
bílý sezamk posypání
chilli, vločkypodle chuti
Omáčka
pasta miso2 lžíce
mirin2 lžíce
cukr1 lžíce
sójová omáčka1 lžíce
česnek1–2 stroužky
černý pepř, čerstvě nadrcenýšpetka

Mirin můžete nahradit bílým vínem svařeným s trochou cukru tak, aby z něj vyprchal všechen alkohol – ale mirin je lepší ;)

  1. Nejprve si připravte omáčku. Rozdrťte česnek v hmoždíři na hrubou pastu. Dejte ho spolu s ostatními surovinami na omáčku do misky a promíchejte, aby se vše pěkně spojilo.
  2. Nasucho si opražte bílý sezam. Pražte na středním plameni cca 2 nebo 3 minuty. Až sezam lehce zhnědne, začne se nenápadně lesknout vlastním olejem a začne sem tam praskat a skákat, je to tak akorát.
  3. Nakrájejte lilek. Jak nakrájet lilek Kousky by měly být cca 7 cm na délku. Ať jsou raději větší než menší – příliš malé se vám budou při vaření rozpadat. (I proto je dobré, že má každý po jedné straně slupku: ta ho pomáhá držet pohromadě.)
  4. Bůček nakrájejte šikmo příčně na tenké plátky. Jak nakrájet bůček
  5. Rozpalte wok na středním plameni. Když se z něj začne skoro kouřit, nalejte na něj sezamový olej. Počkejte pár sekund, až se olej také rozpalí. (Olej lijte opravdu až na rozpálenou pánev – kdybyste ho dali rovnou na studenou, při svém dlouhém postupném ohřívání by ztratil velkou část své vůně.)
  6. Hoďte do woku lilek a pár minut ho opékejte. Lilek při to nasaje skoro všechen olej a lehce zesklovatí. Sem tam opatrně promíchejte, abyste lilek osmahli ze všech stran, ale abyste ho nerozbili na kaši.
  7. Přidejte do woku bůček a pěkně ho opečte do zlatova.
  8. Když je bůček pěkně opečený a pustil sádlo, přidejte chilli vločky. Chvilku je smažte spolu s masem, až se rozvoní – netrvá to dlouho, tak půl minuty.
  9. Přilejte do woku připravenou omáčku a zmírněte plamen. Přiklopte a nechte minutu nebo dvě zvolna bublat.
  10. Naservírujte na talíř a posypte opraženým bílým sezamem.

Podávejte nejlépe s rýží.

Seznam surovin

 
bůček 200 g ×
lilek 1 ks ×
sezamový olej 2-3 lžíce ×
bílý sezam k posypání ×
chilli vločky podle chuti ×
miso 2 lžíce ×
mirin 2 lžíce ×
cukr 1 lžíce ×
sójová omáčka 1 lžíce ×
česnek 1-2 stroužek ×
černý pepř špetka ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost