Pak choy na másle se sójovou omáčkou
Pak choy je takový zelí. Dřív jsem ho vídal v pražské tržnici Sapa a sem tam u Vietnamců, ale v poslední době bývá k dostání i v kdejakém větším supermarketu. Tohle je jednoduchá metoda, jak pak choy připravit.

pak choy | 1 ks |
česnek | 1–2 stroužky |
sušená chilli paprička (ptačí oko) | 1 ks |
máslo | 1 lžíce |
sójová omáčka | 1 lžíce |
sezamový olej | 1 lžíce |
Množství másla, sójové omáčky a sezamového oleje je spíš orientační – záleží, jak velké pak choy máte, jakou používáte pánev (např. na litině budete másla a oleje potřebovat víc než na teflonu) atd. Jak jsem upozorňoval na začátku, tenhle recept je spíš představení metody než přesným postupem. Určitě si s tím poradíte ;)
- Ufikněte spodek pak choy, aby se vám hlávka rozpadla na jednotlivé listy. Omyjte je ve studené vodě a nechte okapat.
- Stranou nože rozdrťte stroužky česneku, odstraňte střed a česnek nadrobno nasekejte.
- Rozehřejte pánev na středním ohni.
- Nalijte na ní trochu sezamového oleje. Počkejte pár sekund, až se také rozehřejte a dejte na něj osmahnout nadrcený nasekaný česnek a chilli papričku rozlomenou tak na tři kusy.
- Nečekejte, až česnek zezlátne – jakmile se rozvoní, přidejte do pánve pak choy.
- Zvolna pár minut opékejte. Když začne pak choy vadnout, je čas na sós. Udělejte si uprostřed pánve místo a hoďte tam máslo. Až se začne rozpouštět, přilejte sójovou omáčku a spojte s máslem. Promíchejte pak choy, aby se pěkně obalily v sósu.
- Ještě chvíli opékejte. Sotva začne sójová omáčka karamelizovat, je hotovo.
Česnek a chilli a jsou volitelné, ale k pak choy se hodí. Metoda jde aplikovat i na jinou zeleninu. Skvěle se hodí pro žampiony nebo chřest (zelený je lepší) - jen pro tyhle dvě bez česneku a chilli.
Pokud vás pak choy zaujalo, můžete ho zkusit udělat třeba i s piniovými oříšky.
PS: Název pak choy pochází z kantonštiny, někdy se také přepisuje jako pak choi nebo bok choy. Japonci tomuhle zelí říkají chingensai a Vietnamci cải thìa.