Pak choy na másle se sójovou omáčkou

  • 2 porcí
  • Japonsko Kuchyně
  • Příloha Chod
  • Snadné Pracnost
  • 10 / 10 min Aktivní / celkový čas

Pak choy je takový zelí. Dřív jsem ho vídal v pražské tržnici Sapa a sem tam u Vietnamců, ale v poslední době bývá k dostání i v kdejakém větším supermarketu. Tohle je jednoduchá metoda, jak pak choy připravit.

Pak choy
pak choy1 ks
česnek1–2 stroužky
sušená chilli paprička (ptačí oko)1 ks
máslo1 lžíce
sójová omáčka1 lžíce
sezamový olej1 lžíce

Množství másla, sójové omáčky a sezamového oleje je spíš orientační – záleží, jak velké pak choy máte, jakou používáte pánev (např. na litině budete másla a oleje potřebovat víc než na teflonu) atd. Jak jsem upozorňoval na začátku, tenhle recept je spíš představení metody než přesným postupem. Určitě si s tím poradíte ;)

  1. Ufikněte spodek pak choy, aby se vám hlávka rozpadla na jednotlivé listy. Omyjte je ve studené vodě a nechte okapat.
  2. Stranou nože rozdrťte stroužky česneku, odstraňte střed a česnek nadrobno nasekejte.
  3. Rozehřejte pánev na středním ohni.
  4. Nalijte na ní trochu sezamového oleje. Počkejte pár sekund, až se také rozehřejte a dejte na něj osmahnout nadrcený nasekaný česnekchilli papričku rozlomenou tak na tři kusy.
  5. Nečekejte, až česnek zezlátne – jakmile se rozvoní, přidejte do pánve pak choy.
  6. Zvolna pár minut opékejte. Když začne pak choy vadnout, je čas na sós. Udělejte si uprostřed pánve místo a hoďte tam máslo. Až se začne rozpouštět, přilejte sójovou omáčku a spojte s máslem. Promíchejte pak choy, aby se pěkně obalily v sósu.
  7. Ještě chvíli opékejte. Sotva začne sójová omáčka karamelizovat, je hotovo.

Česnek a chilli a jsou volitelné, ale k pak choy se hodí. Metoda jde aplikovat i na jinou zeleninu. Skvěle se hodí pro žampiony nebo chřest (zelený je lepší) - jen pro tyhle dvě bez česneku a chilli.

Pokud vás pak choy zaujalo, můžete ho zkusit udělat třeba i s piniovými oříšky.

PS: Název pak choy pochází z kantonštiny, někdy se také přepisuje jako pak choi nebo bok choy. Japonci tomuhle zelí říkají chingensai a Vietnamci cải thìa.

Seznam surovin

 
pak choy 1 ks ×
česnek 1-2 strouzek ×
sušená chilli paprička 1 ks ×
máslo 1 lžíce ×
sójová omáčka 1 lžíce ×
sezamový olej 1 lžíce ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost