Pak choy s piniovými oříšky

Pak choy je druh čínského zelí. Dřív jsem ho vídal v pražské tržnici Sapa a příležitostně u Vietnamců, ale dnes bývá celkem běžně k dostání i ve větších supermarketech. Moje oblíbená metoda přípravy je sice se sójovou omáčkou a máslem, ale s piniovými oříšky je to také výborné.

Pak choy
pak choy1 ks
česnek2 stroužky
sušená chilli paprička (ptačí oko)1 ks
piniové oříšky1 lžíce
olej1 lžíce
sezamový olej1 lžíce
voda3 lžíce
pepř černý, mletýpořádná špetka
sůlšpetka

Množství olejevody je spíš orientační – záleží, jak velké pak choy máte, jakou používáte pánev (např. na litině budete oleje potřebovat víc než na teflonu) atd. Určitě to zvládnete ;)

Olej může být libovolný rostlinný. Já používám olivový nebo řepkový. Prostě co mám zrovna po ruce. Místo kombinace rostlinný + sezamový můžete vzít i jen ten sezamový – jediný důvod, proč nejprve smažím na obyčejném je, že sezamový je docela drahý a delším smažením stejně ztrácí svou chuť a vůni.

  1. Rozřízněte pak choy podélně na půl. Propláchněte ve studené vodě v misce (pod tekoucí vodou se vám pravděpodobně nepodaří vymýt případný písek).
  2. Stranou nože rozdrťte stroužky česneku, odstraňte střed a česnek nadrobno nasekejte.
  3. Nalijte na (studenou) pánev olej. Mělo by ho být tolik, aby v tenké vrstvě pokryl celé dno. Hoďte do něj nasekaný česnek, piniové oříškychilli. Rozehřejte pánev na menším až středním ohni – začnete-li takto ze studena, česnekchilli pustí do oleje více své chuti.
  4. Když se česnek začne smažit a rozvoní se (nečekejte, až zezlátne), přidejte do pánve sezamový olej, nechte ho cca 10 s rozehřát a hoďte tam pak choy řezem dolů. Podlijte vodou, přiklopte pokličkou a nechte tak 3 minut dusit – když jsou konce listů povadlé, ale stále zelená, a spodek měkký, ale stále křupavý, je to tak akorát. Pak choy
  5. Ještě na pánvi lehce posolteopepřete a je to hotové.

PS: Název pak choy pochází z kantonštiny, někdy se také přepisuje jako pak choi nebo bok choy. Japonci tomuhle zelí říkají chingensai a Vietnamci cải thìa.

Seznam surovin

 
pak choy 1 ks ×
česnek 2 stroužky ×
sušená chilli paprička 1 ks ×
piniové oříšky 1 lžíce ×
olej 1 lžíce ×
sezamový olej 1 lžíce ×
voda 3 lžíce ×
pepř černý, mletý 1 špetka ×
sůl 1 špetka ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost