Japonský bramborový salát

Suroviny i samotné jídlo moc japonsky nevypadají. Ale tohle je jeden z pokrmů tzv. kuchyně yōshoku, jídel inspirovaných Západem. A i když jeho původ není japonský, jeho chuť jasně ano. Salátu se dělá v Japonsku mnoho variant, tato je rodinný recept mojí japonské ženy.

Japonský bramborový salát
brambory280 g
salátová okurka½ ~ 100 g
slanina40 g
majonéza, nejlépe Kewpie5 lžic
mléko, plnotučné1–2 lžíce
sůlšpetka
černý pepř, mletývětší špetka

Kewpie je nejpopulárnější japonská majonéza. Od té naší se liší tím, že v ní není horčice, je v ní trocha jablečného a sladového octa, MSG a místo celých vajec se při výrobě používají jen žloutky. V Česku je ale zatraceně drahá a nejlepší náhrada je pravděpodobně Hellmann's Delikátní.

  1. Okurku nakrájejte nebo nastrouhejte na tenká kolečka. Kolečka dejte do misky, pořádně je posolte, promíchejte a nechte odpočívat. Okurka díky soli pustí vodu a salát pak nebude blátivý.
  2. Dejte vařit brambory ve slupce. Lepší je začínat ze studené vody, brambory se tam rovnoměrněji prohřejou a lépe se uvaří. Že jsou hotové poznáte, když do nich píchnete nožem – pokud bramborou projede hladce, jsou uvařené.
  3. Mezitím nakrájejte slaninu na malé kousky a když budou brambory skoro hotové, opečte ji do křupava. Klidně ji nechte na pánvi, chcete, aby zůstala teplá a bude se vám hodit, že zůstane mastnější. Právě tuk nese její chuť a ta se tak lépe dostane do salátu.
  4. Brambory uvařené do měkka slejte a hned oloupejte. Ještě horké je rozmačkejte dnem sklenice. Měli byste dostat kaši s kousky brambor.
  5. Přidejte cca 3 lžíce majonézy, špetku pepřeslaninu. Pepře dejte spíš méně. Zlehka promíchejte. (Se solí počkejte až na konec. Kdybyste salát osolili rovnou teď, sůl by vytáhla z brambor vlhkost a salát by byl blátivý.)
  6. Opatrně přilejte mléko. Salát bude díky němu vláčnější, ale když to přeženete, změní se v blátivé lepidlo a to nechcete. Opět zlehka promíchejte. (Uvedené množství mléka je orientační, záleží na bramborách, ale nebojte, poznáte to.)
  7. Nechte salát vychladnout.
  8. Slijte vodu z okurky a ještě z ní rukou vyždímejte co nejvíc vody to půjde. Přidejte okurku do brambor. Přidejte druhou špetku solipepře, a ještě 1 nebo 2 lžíce majonézy, podle chuti. Zlehka promíchjte. Sůl, pepř a majonéza se do salátu přidává nadvakrát zcela záměrně – v první dávce do horkých brambor se chutě zcela propojí, v druhé do studených naopak zůstanou jasně zřetelné.

Při míchání salátu je dobré používat plochou špachtli a míchat ho „krájením“ – špachtlí salát překrojíte a část ho převrátíte. Kdybyste ho míchali klasicky vařečkou krouživými pohyby, vše rozmačkáte a salát se vám slepí.

Seznam surovin

 
brambory 280 g ×
salátová okurka 100 g ×
slanina 40 g ×
majonéza 5 lžíce ×
mléko 1-2 lžíce ×
sůl 1 špetka ×
černý pepř, mletý 1 špetka ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost