Carpaccio z červené řepy
Samozřejmě to není žádné opravdové carpaccio – není to z masa (ani ryby) a dokonce to ani není syrové. Spíš by se slušelo říkat tomu salát z tence nakrájené červené řepy. Ale co na tom. Důležitější je, že tohle jednoduché jídlo je až překvapivě dobré.

červená řepa | 1 ks |
rukola | hrst |
parmezán | |
piniové oříšky | přiměřeně |
balsamico | |
olivový olej (volitelně) | 1 lžíce |
šťáva z citronu | |
černý pepř, mletý | špetka |
sůl | špetka |
- Nejprve upečte červenou řepu. (Někdo ji vaří a vaření je rychlejší než pečení, ale pečená si uchová víc chuti a je sladší.)
- Upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky (rozhodně ne tlustší než 1 mm).
- Na talíři udělejte lůžko z rukoly a vyskládejte na ně plátky řepy.
- Lehce pokapejte balsamicem. Spíš než chuť chcete řepě dodat jen jeho sladce kořenitou vůni. Když to s balsamicem přeženete, přerazí všechny ostatní chutě.
- Zastříkněte trochou šťávy z citronu. Ta pěkně vybalancuje sladkost řepy a balsamica. A stejně jako s balsamicem – nepřežeňte to, nebo bude výsledek jen citrónový. Já šťávu opatrně rovnoměrně cákám z konečků prstů ;)
- Posypte pinovými oříšky a hoblinami parmezánu a je to!