Carpaccio z červené řepy

Samozřejmě to není žádné opravdové carpaccio – není to z masa (ani ryby) a dokonce to ani není syrové. Spíš by se slušelo říkat tomu salát z tence nakrájené červené řepy. Ale co na tom. Důležitější je, že tohle jednoduché jídlo je až překvapivě dobré.

Carpaccio z červené řepy
červená řepa1 ks
rukolahrst
parmezán
piniové oříškypřiměřeně
balsamico
olivový olej (volitelně)1 lžíce
šťáva z citronu
černý pepř, mletýšpetka
sůlšpetka
  1. Nejprve upečte červenou řepu. (Někdo ji vaří a vaření je rychlejší než pečení, ale pečená si uchová víc chuti a je sladší.)
  2. Upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky (rozhodně ne tlustší než 1 mm).
  3. Na talíři udělejte lůžko z rukoly a vyskládejte na ně plátky řepy.
  4. Lehce pokapejte balsamicem. Spíš než chuť chcete řepě dodat jen jeho sladce kořenitou vůni. Když to s balsamicem přeženete, přerazí všechny ostatní chutě.
  5. Zastříkněte trochou šťávy z citronu. Ta pěkně vybalancuje sladkost řepy a balsamica. A stejně jako s balsamicem – nepřežeňte to, nebo bude výsledek jen citrónový. Já šťávu opatrně rovnoměrně cákám z konečků prstů ;)
  6. Posypte pinovými oříšky a hoblinami parmezánu a je to!

Seznam surovin

 
červená řepa 1 ks ×
rukola hrst ×
parmezán ×
piniové oříšky ×
balsamico 1 lžička ×
olivový olej 1 lžíce ×
citron 1 ks ×
černý pepř, mletý špetka ×
sůl špetka ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost