Baba ganoush

Typické jídlo levantské kuchyně. Spolu s hummusem a tabbouleh tvoří svatou meze trojici. Jako spousta jiných úžasných receptů je i baba ghanoush zákeřnou kombinací obyčejných surovin zpracovaných jednoduchým postupem, při kterém záleží na každém detailu. Dáte-li si záležet, výsledkem bude krásně nakouřená pasta z lilku, olivového oleje a pár dalších ingrediencí, která bude zároveň bohatá i svěží, jemně krémová i pikantní. Prostě skvělý dip.

Baba ganoush
Základ
lilek1 ks
česnek1 stroužek
citrónová šťáva1 lžíce + trochu navíc
tahini1 lžíce
olivový olej25 g
nasekané lístky hladké petrželepár
sůlšpetka
Volitelné koření
chilli, mletépřiměřená špetka
římský kmín, mletý½ lžičky

Na rozdíl od hummusu do baba ganoush žádné extra koření nepatří. Pokud se vám ale zdá, že by se tam nějaké hodilo, použijte stejné jako právě do hummusu – tedy chilli s římským kmínem.

  1. Opečte lilek přímo na mřížce nad mírným plamenem plynového sporáku. Postupně ho přitom otáčejte, dokud nebude nebude jeho slupka ze všech stran „černě ohořelá“ a lilek bude uvnitř úplně měkký – když do něj zkusíte píchnout špejlí, dužina nebude klást žádný odpor a lilek se zbortí. Zabalte lilek do alobalu a nechte ho tak 15 minut odpočinout. Opékání přímo nad plamenem je nejlepší metoda: lilek tak získá sympaticky nakouřenou vůni a jeho vnitřek se bude úplně rozplývat.
    Nemáte-li plynový sporák, gril (plynový, na dřevěné uhlí) nebo dostatek odvahy, můžete lilek upéct v troubě. Položíte ho na kus alobalu na plech, troubu rozpálíte na 250°C, přepnete na gril a plech s lilkem dáte nahoru ke spirále. Trvá to déle a nedostanete tu nakouřenou vůni, ale i tak to bude docela dobré :)
  2. Upečený lilek podélně rozřízněte ostrým nožem. Ze slupky lžící opatrně vydlábněte dužinu. Naskládejte ji po obvodu odstředivky na salát a jemně ji odstřeďte. Nemáte-li odstředivku, nevadí – lilek se totiž tradičně neodstřeďuje. Odstředěním z něj odstraníte přebytečnou vodu a baba ganoush pak má výraznější lilkovou chuť a můžete ho pár dní skladovat v lednici.
  3. Dejte dužinu do misky. Přidejte citrónovou šťávučesnek. Energicky promíchejte vidličkou. Lilek se přitom rozpadne na hrubou pastu (trvá to tak minutu nebo dvě).
  4. Přidejte tahini a zcela ho vmíchejte do lilku. Pokračujte v míchání a pomalu tenkým stálým pramínkem přilévejte olivový olej. Pasta by měla zblednout a zkrémovatět. V žádném případě nesmíte do směsi nalít všechen olej najednou. Výsledek by nebyl jemně krémový a chutnal by mastně. Baba ghanoush je vlastně podobný majonéze – je to také emulze oleje ve vodě a proto se jeho příprava podobá přípravě majonézy.
  5. Vmíchejte nasekanou petržel a ochutnejte. Je-li třeba, dochuťte baba ganoush solícitrónovou šťávu, případně volitelným kořením. Výsledek by měl chutnat lehce a krémově, s příjemně kouřovou vůní, s jasně svěží stopou citrónu, sice nenápadnou, ale přesto jasně přítomnou ostrostí česneku, a bohatě po olivovém oleji.
  6. Dejte baba ganoush do misky pro servírování, pokropte ho olivovým olejem a servírujte nejlépe s chlebem pita – ale můžete i s marockým khubzem (i když v Maroku se baba ganoush nejí).

Baba ganoush nemusíte spotřebovat hned, v uzavřené nádobě v lednici vydrží tak tři dny.

Seznam surovin

 
lilek 1 ks ×
česnek 1 stroužek ×
citrón 1 ks ×
tahini 1 lžíce ×
olivový olej 25 g ×
hladkolistá petržel pár lístků ×
sůl špetka ×
chilli, mleté špetka ×
římský kmín, mletý 0.5 lžičky ×
Nebo recept vyberte podle
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost