Baba ganoush
Typické jídlo levantské kuchyně. Spolu s hummusem a tabbouleh tvoří svatou meze trojici. Jako spousta jiných úžasných receptů je i baba ghanoush zákeřnou kombinací obyčejných surovin zpracovaných jednoduchým postupem, při kterém záleží na každém detailu. Dáte-li si záležet, výsledkem bude krásně nakouřená pasta z lilku, olivového oleje a pár dalších ingrediencí, která bude zároveň bohatá i svěží, jemně krémová i pikantní. Prostě skvělý dip.

lilek | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
citrónová šťáva | 1 lžíce + trochu navíc |
tahini | 1 lžíce |
olivový olej | 25 g |
nasekané lístky hladké petržele | pár |
sůl | špetka |
chilli, mleté | přiměřená špetka |
římský kmín, mletý | ½ lžičky |
Na rozdíl od hummusu do baba ganoush žádné extra koření nepatří. Pokud se vám ale zdá, že by se tam nějaké hodilo, použijte stejné jako právě do hummusu – tedy chilli s římským kmínem.
- Opečte lilek přímo na mřížce nad mírným plamenem plynového sporáku. Postupně ho přitom otáčejte, dokud nebude nebude jeho slupka ze všech stran „černě ohořelá“ a lilek bude uvnitř úplně měkký – když do něj zkusíte píchnout špejlí, dužina nebude klást žádný odpor a lilek se zbortí. Zabalte lilek do alobalu a nechte ho tak 15 minut odpočinout. Opékání přímo nad plamenem je nejlepší metoda: lilek tak získá sympaticky nakouřenou vůni a jeho vnitřek se bude úplně rozplývat. Nemáte-li plynový sporák, gril (plynový, na dřevěné uhlí) nebo dostatek odvahy, můžete lilek upéct v troubě. Položíte ho na kus alobalu na plech, troubu rozpálíte na 250°C, přepnete na gril a plech s lilkem dáte nahoru ke spirále. Trvá to déle a nedostanete tu nakouřenou vůni, ale i tak to bude docela dobré :)
- Upečený lilek podélně rozřízněte ostrým nožem. Ze slupky lžící opatrně vydlábněte dužinu. Naskládejte ji po obvodu odstředivky na salát a jemně ji odstřeďte. Nemáte-li odstředivku, nevadí – lilek se totiž tradičně neodstřeďuje. Odstředěním z něj odstraníte přebytečnou vodu a baba ganoush pak má výraznější lilkovou chuť a můžete ho pár dní skladovat v lednici.
- Dejte dužinu do misky. Přidejte citrónovou šťávu a česnek. Energicky promíchejte vidličkou. Lilek se přitom rozpadne na hrubou pastu (trvá to tak minutu nebo dvě).
- Přidejte tahini a zcela ho vmíchejte do lilku. Pokračujte v míchání a pomalu tenkým stálým pramínkem přilévejte olivový olej. Pasta by měla zblednout a zkrémovatět. V žádném případě nesmíte do směsi nalít všechen olej najednou. Výsledek by nebyl jemně krémový a chutnal by mastně. Baba ghanoush je vlastně podobný majonéze – je to také emulze oleje ve vodě a proto se jeho příprava podobá přípravě majonézy.
- Vmíchejte nasekanou petržel a ochutnejte. Je-li třeba, dochuťte baba ganoush solí a citrónovou šťávu, případně volitelným kořením. Výsledek by měl chutnat lehce a krémově, s příjemně kouřovou vůní, s jasně svěží stopou citrónu, sice nenápadnou, ale přesto jasně přítomnou ostrostí česneku, a bohatě po olivovém oleji.
- Dejte baba ganoush do misky pro servírování, pokropte ho olivovým olejem a servírujte nejlépe s chlebem pita – ale můžete i s marockým khubzem (i když v Maroku se baba ganoush nejí).
Baba ganoush nemusíte spotřebovat hned, v uzavřené nádobě v lednici vydrží tak tři dny.