Marocký khobz

Obyčejný marocký chleba. Ostatně khobz znamená arabsky právě chleba. Obvykle se tak označují placaté chleby, jako je třeba pita. Marocký chleba se od pity liší – uprostřed je vyšší (cca 4 cm), je lehčí a nemá uvnitř díru. Hodí se třeba při přípravě marockého pouličního sendviče nebo jak příloha k tajine.

Khobz, marocký chleba
hrubá mouka140 g
hladká mouka140 g
vlažná voda150 ml
sůlpořádná špetka
olivový olej2 lžíce
cukr1 lžíce
droždí15 g
sezam1 lžíce
  1. Do hrnku rozdrolte droždí, přidejte cukr a lžíci nebo dvě vlažné vody. Trochu zamíchejte a nechte na teplém místě přikryté vzejít (pokojová teplota je OK – méně než 20°C je zima, víc než 30°C je moc). Když kvásek nabyde cca 3×, je připraven k dalšímu použití (obvykle to trvá tak 10 minut).
  2. Do mísi přesejte hrubouchlebovou mouku a přidejte sůl. Uprostřed mouky udělejte jamku a dejte do ní kvásek. Lehce promíchejte a pak za stálého míchání přilévejte vlažnou vodu. Vypracujte vařečkou do hladka. Těsto bude přijatelně lepkavé. Přilejte olivový olej a zapracujte ho do těsta.
  3. Těsto v míse zformujte do bochánku a lehce ho posypte moukou, aby nevyschlo. Přikryjte utěrkou a nechte v teple cca 30 minut kynout.
  4. Pořádně si pomoučete vál a ruce si pořádně namastěte olivovým olejem. Rozdělte těsto na dva nebo tři kusy, vyválejte do bochánků a nechte pod vlhkou utěrkou odpočívat na vále cca 15 minut.
  5. Každý bochánek od krajů prsty vytvarujte do placky s trochu vyšším středem. Placky přemístěte na pečící papír na plech a nechte je pod vlhkou utěrkou kynout dalších 30 minut. Zatím si předehřejte troubu na 180°C.
  6. Placky potřete vodou a posypejte sezamem.
  7. Dejte do trouby a pečte cca 20 minut. Když placky zezlátnou, jsou hotové.
  8. Upečený chleba nechte vychladnout na mřížce.

Khobz je nejlepší sníst ten samý den, když je zvenku křupavý a uvnitř nadýchaný a čerstvě voní.

Seznam surovin

 
mouka, hrubá 140 g ×
mouka, hladká 140 g ×
voda 150 ml ×
sůl 1 špetka ×
olivový olej 2 lžíce ×
cukr 1 lžíce ×
droždí 15 g ×
sezam 1 lžíce ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost