Tajine s kuřetem

Tajine je marocké dušené jídlo, které obvykle obsahuje maso, zeleninu a někdy také ovoce. Bývá bohatě kořeněné (hojně se používá římský kmín a paprika) a je pro něj typická sladce kyselá chuť. Jeho název pochází od specifické hliněné nádoby s kónickou pokličkou, v které se tradičně připravuje. Protože je poklička chladnější, pára na ní kondenzuje a odkapává zpět do nádoby. K uvaření masa a zeleniny je tak potřeba minimum vody a to bylo v pouštních oblastech s nedostatkem vody obzvlášť užitečné.

Tajine s kuřetem
kuřenějaké
rajče1–2 ks
cuketa1 malá
mrkev1–2 ks
brambora1 velká
petržel, naťhrst
rozinkyhrst
zelené olivy2 hrsti
cibule1 ks
česnek2 stroužky
citronová štávaz půlky citronu
olivovy olej4 lžíce
sůlšpetka
Koření
římský kmín, mletý1 lžíce
paprika sladká, mletá1 vrchovatá lžička
paprika ostrá, mletá1 lžička
pepř černý, celý⅛ lžičky
pepř zelený, celý⅛ lžičky
pepř červený, celý⅛ lžičky
hřebíček5 ks
skořice celá2 ks
bobkový list3 ks

Nejlepší je samozřejmě vařit tajine přímo v nádobě k tomu určené – v tajine. Já to dělám v hluboké pánvi s vypouklou pokličkou a je to v pohodě. Nakonec i v Maroku často vidíte, že to prostě vaří v nějakém hrnci. (Jednou jsem dokonce viděl papiňák, ale to bych nedoporučoval.)

  1. Nakrájejte kuře, zeleninu a brambory na větší kostky (cca 2,5 cm po hraně). Cibuli nasekejte na drobno a hrubě rozdrťte česnek.
  2. Ve větší hluboké pánvi na středním plameni osmahněte cibuličesnek na oleji. Když zesklovatí, přidejte plamen, dejte do pánve kuře a zprudka ho opečte.
  3. Plamen opět stáhněte a maso odhrňte na jednu stranu pánve. Měl by vám zbýt prostor s vrstvou oleje, kde osmažíte koření. Postupně ho po jednom přidávejte, každé vždy pár sekund restujte, až se rozvoní, přidejte další.
  4. Přidejte nakrájenou zeleninubrambory. Zalijte tak do dvou třetin vodou (zelenina a maso by měly trochu vyčuhovat nad hladinu). Lehce osolte, přilijte trochu citronové šťávy, přiklopte a pomalu duste.
  5. Po cca 20 minutách ochutnejte, možná to bude chtít přisolit nebo přidat citronovou šťávu. Jen pozor, nepřesolte to – dovnitř přijdou ještě olivy a ty to trochu osolí.
  6. Přidejte rozinkyolivy, nechte zvolna bublat dalších 10 minut a je to.

Tajine by mělo být příjemně slané a kyselé a voňavé po koření a sladké po mrkvi a rozinkách.

Podávejte horké, s trochou oliv po straně. Tajine je nejlepší s čerstvým marockým chlebem nebo s bílým francouzských chlebem, ale podávat ho můžete i s kuskusem nebo rýži.

Seznam surovin

 
kuře 200 g ×
rajče 1-2 ks ×
cuketa 1 ks ×
mrkev 1-2 ks ×
brambora 1 ks ×
petržel, nať 1 hrst ×
rozinky 1 hrst ×
olivy zelené 2 hrst ×
cibule 1 ks ×
česnek 2 stroužek ×
citron 1 ks ×
olivový olej 4 lžíce ×
sůl 1 špetka ×
římský kmín, mletý 1 lžíce ×
paprika sladká, mletá 1 lžička ×
paprika ostrá, mletá 1 lžička ×
pepř černý, celý 0.3 lžička ×
pepř zelený, celý 0.3 lžička ×
pepř červený, celý 0.3 lžička ×
hřebíček 5 ks ×
skořice celá 2 ks ×
bobkový list 3 ks ×
Nebo recept vyberte podle
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost