Tajine s kuřetem
Tajine je marocké dušené jídlo, které obvykle obsahuje maso, zeleninu a někdy také ovoce. Bývá bohatě kořeněné (hojně se používá římský kmín a paprika) a je pro něj typická sladce kyselá chuť. Jeho název pochází od specifické hliněné nádoby s kónickou pokličkou, v které se tradičně připravuje. Protože je poklička chladnější, pára na ní kondenzuje a odkapává zpět do nádoby. K uvaření masa a zeleniny je tak potřeba minimum vody a to bylo v pouštních oblastech s nedostatkem vody obzvlášť užitečné.

kuře | nějaké |
rajče | 1–2 ks |
cuketa | 1 malá |
mrkev | 1–2 ks |
brambora | 1 velká |
petržel, nať | hrst |
rozinky | hrst |
zelené olivy | 2 hrsti |
cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
citronová štáva | z půlky citronu |
olivovy olej | 4 lžíce |
sůl | špetka |
římský kmín, mletý | 1 lžíce |
paprika sladká, mletá | 1 vrchovatá lžička |
paprika ostrá, mletá | 1 lžička |
pepř černý, celý | ⅛ lžičky |
pepř zelený, celý | ⅛ lžičky |
pepř červený, celý | ⅛ lžičky |
hřebíček | 5 ks |
skořice celá | 2 ks |
bobkový list | 3 ks |
Nejlepší je samozřejmě vařit tajine přímo v nádobě k tomu určené – v tajine. Já to dělám v hluboké pánvi s vypouklou pokličkou a je to v pohodě. Nakonec i v Maroku často vidíte, že to prostě vaří v nějakém hrnci. (Jednou jsem dokonce viděl papiňák, ale to bych nedoporučoval.)
- Nakrájejte kuře, zeleninu a brambory na větší kostky (cca 2,5 cm po hraně). Cibuli nasekejte na drobno a hrubě rozdrťte česnek.
- Ve větší hluboké pánvi na středním plameni osmahněte cibuli a česnek na oleji. Když zesklovatí, přidejte plamen, dejte do pánve kuře a zprudka ho opečte.
- Plamen opět stáhněte a maso odhrňte na jednu stranu pánve. Měl by vám zbýt prostor s vrstvou oleje, kde osmažíte koření. Postupně ho po jednom přidávejte, každé vždy pár sekund restujte, až se rozvoní, přidejte další.
- Přidejte nakrájenou zeleninu a brambory. Zalijte tak do dvou třetin vodou (zelenina a maso by měly trochu vyčuhovat nad hladinu). Lehce osolte, přilijte trochu citronové šťávy, přiklopte a pomalu duste.
- Po cca 20 minutách ochutnejte, možná to bude chtít přisolit nebo přidat citronovou šťávu. Jen pozor, nepřesolte to – dovnitř přijdou ještě olivy a ty to trochu osolí.
- Přidejte rozinky a olivy, nechte zvolna bublat dalších 10 minut a je to.
Tajine by mělo být příjemně slané a kyselé a voňavé po koření a sladké po mrkvi a rozinkách.
Podávejte horké, s trochou oliv po straně. Tajine je nejlepší s čerstvým marockým chlebem nebo s bílým francouzských chlebem, ale podávat ho můžete i s kuskusem nebo rýži.
Seznam surovin
kuře | 200 g | × |
rajče | 1-2 ks | × |
cuketa | 1 ks | × |
mrkev | 1-2 ks | × |
brambora | 1 ks | × |
petržel, nať | 1 hrst | × |
rozinky | 1 hrst | × |
olivy zelené | 2 hrst | × |
cibule | 1 ks | × |
česnek | 2 stroužek | × |
citron | 1 ks | × |
olivový olej | 4 lžíce | × |
sůl | 1 špetka | × |
římský kmín, mletý | 1 lžíce | × |
paprika sladká, mletá | 1 lžička | × |
paprika ostrá, mletá | 1 lžička | × |
pepř černý, celý | 0.3 lžička | × |
pepř zelený, celý | 0.3 lžička | × |
pepř červený, celý | 0.3 lžička | × |
hřebíček | 5 ks | × |
skořice celá | 2 ks | × |
bobkový list | 3 ks | × |