Pastilla

Pastilla je tradiční marocké jídlo. Úplně původně ale pochází ze Španělska z Andalusie a do Maroka se dostala někdy v 7. nebo 8. století za vlády umajjovského chalífátu. Je to sladký masový koláč. Tradičně se používá maso holoubat, ale protože to se špatně shání i v Maroku, často se místo něj používá kuřecí. Pastilla se většinou servíruje jako předkrm při svátečních příležitostech.

Pastilla
kuře (libovolný kus, bez kostí)300 g
cibule1 ks
olivový olej2–4 lžíce
petržel, nať4–6 ks
vejce2 ks
cukr1 lžička
máslok vymazání
vodak uvaření
koriandr3–5 větví
listové těsto1 balení (300–500 g)
sůlšpetka

Správně se používá speciální těsto warka. Je tenčí než listové, není to řecké filo a u nás ho hotové nekoupíte. Pokud byste si ho chtěli zkusit udělat, Chef Rachida na něj má recept.

Koření
černý pepř, mletý1/2 lžičky
skořice, mletá1/4 lžičky
hřebíček6 ks
šafránšpetka
zázvor1/4 lžičky
muškátový oříšekšpetka
Sladká vrstva
skořice, mletá1–2 lžíce
cukr moučka2–3 lžíce
nasekané pražené mandle1 hrnek

Náplň

  1. Nakrájejte kuře na středně velké kousky a cibuli, petrželkoriandr nasekejte nadrobno.
  2. V kastrolu nebo velké hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Osmahněte cibuli, až zesklovatí postupně po jednom přidávejte koření; každé vždy pár sekund restujte, až se rozvoní, přidejte další. Nakonec dejte do kastrolu kuře, petrželkoriandr. Ještě krátce osmažte, přilijte vodu, osolte, přiklopte a nechte velmi zvolna vařit cca 30 minut.
  3. Vyndejte kuře z kastrolu, vývar nechte vařit a nalijte do něj rozšlehaná vejce. Míchejte tak, aby se vejce nepřichytila ke dnu kastrolu.
  4. Když se vejce uvaří, sundejte z plotny a polévku přelijte přes cedník – dál budete potřebovat to, co vám zůstane v cedníku, zbylý vývar se pro pastillu nepoužívá. Nechte odkapat aspoň deset minut, dvacet je lepší.
  5. Zatím si oloupejte mandle, opražte je nasucho na pánvi a nasekejte je.

Koláč

  1. Vymažte pečící misku máslem. Nejlepší je kulatá (tradiční tvar), průměr cca 20–25 cm. Nechte si předehřát troubu na 160–180°C.
  2. Uřízněte ¼ listového těsta, zbytek zabalte do vlhké utěrky a dejte zpátky do lednice, aby vám nevyschlo. ¼ těsta vyválejte na tenkou kulatou vrstvu. Položte ho do pečící misky – musí vám pokrýt celé dno a ještě trochu stran. Posypejte ho polovinu sekaných mandlí, spolu s polovinou skořicecukru pro náplň.
  3. Vyválejte další ¼ těsta a dejte ji do misky na madle s cukrem. Rozetřete na ní vejce z cedníku a na něj rovnoměrně natrhejte kousky kuřete.
  4. Vyválejte další ¼ těsta a dejte ji do misky na maso. Posypejte ji zbývající polovinou mandlí a zbývající polovinou cukru se skořicí pro náplň.
  5. Vyválejte poslední ¼ těsta a položte ji navrch. U krajů těsto zmačkněte k sobě, aby se koláč ze všech stran uzavřel. Když to neuděláte, vyteče vám při pečení šťáva ven.
  6. Přelijte trochou rozpuštěného másla. Dejte do vyhřáté trouby a upečte do zlatova. Mělo by to trvat cca 15–25 minut.
  7. Upečenou pastillu opatrně vyndejte z pečící misky – pokud jste misku před pečením dobře vymazali máslem, mělo by to jít samo.
  8. Dejte pastillu na talíř a posypejte ji moučkovým cukremskořicí pro ozdobu. Ihned podávejte, dokud je to horké, voňavé a křupavé.

Seznam surovin

 
kuře 300 g ×
cibule 1 ks ×
olivový olej 2-4 lžíce ×
petržel, nať 4-6 ks ×
vejce 2 ks ×
cukr 1 lžička ×
máslo k vymazání ×
voda ×
koriandr 3-5 ks ×
listové těsto 1 balení (300–500 g) ×
sůl 1 špetka ×
pepř černý, mletý 0.5 lžička ×
skořice, mletá 2-3 lžíce ×
hřebíček 6 ks ×
šafrán 1 špetka ×
zázvor 0.25 lžička ×
muškátový oříšek 1 špetka ×
cukr moučka 2-3 lžíce ×
mandle 1 hrnek ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost