Marocký pouliční sendvič
Nic oficiálního, ale v Maroku vám to udělají na každém rohu. Buď u specializované sendvičovém díry ve zdi, nebo častěji v obyčejných potravinách – prostě si řeknete, co chcete, obsluha vám z nakoupených surovin sestaví sendvič. Poprvé jsem docela koukal na hranolky v chlebu – ale v kombinaci s tím ostatním musím uznat, že je to skvělý nápad.

bageta | ½ |
rajče | 1 ks |
hranolky | hrst |
zelené olivy | malá hrst |
římský kmín | pořádná špetka |
sýr kiri | 1 kostička |
olivový olej | 1 lžíce |
rukola, apod. | 1 hrst |
sůl | špetka |
Místo bagety můžete použít marocký kulatý chleba khubz. Ale ten u nás nekoupíte a i v Maroku celkem běžně používají francouzskou bagetu. Olivy nemusí být nutně zelené, černé v oleji jsou také dobré. Rukola zastupuje něco zeleného – stejně tak to může být třeba salátová okurka nebo obyčejný hlávkový salát.
- Nakrojte bagetu podélně napůl, aby vám po jedné straně zůstala držet pohromadě ale abyste ji zároveň mohli naplnit.
- Obě strany namažte kiri.
- Lehce vnitřek osolte a okořeňte římským kmínem. Doporučuju kmín nasucho orestovat na pánvi, pak nahrubo nadrtit v hmoždíři.
- Postupně dovnitř naskládejte rukolu, kolečka rajčete, hranolky a olivy.
- Pokropte trochou olivového oleje.
Není potřeba přesně dodržovat postup. I v Maroku je každý sendvič originál. Do chleba prostě dostanete, na co ukážete. Kiri, hranolky a olivy jsou ovšem nejběžnější základ. Výborný je i s marockými masovými karbanátky köfte.