Marocký pouliční sendvič

Nic "oficiálního", ale v Maroku vám to udělají na každém rohu. Buď u specializované sendvičovém díry ve zdi, nebo častěji v obyčejných potravinách – prostě si řeknete, co chcete, obsluha vám z nakoupených surovin sestaví sendvič. Poprvé jsem docela koukal na hranolky v chlebu – ale v kombinaci s tím ostatním musím uznat, že je to skvělý nápad.

Marocký sendvič
bageta½
rajče1 ks
hranolkyhrst
zelené olivymalá hrst
římský kmínpořádná špetka
sýr kiri1 kostička
olivový olej1 lžíce
rukola, apod.1 hrst
sůlšpetka

Místo bagety můžete použít marocký kulatý chleba khubz. Ale ten u nás nekoupíte a i v Maroku celkem běžně používají francouzskou bagetu. Olivy nemusí být nutně zelené, černé v oleji jsou také dobré. Rukola zastupuje něco zeleného – stejně tak to může být třeba salátová okurka nebo obyčejný hlávkový salát.

  1. Nakrojte bagetu podélně napůl, aby vám po jedné straně zůstala držet pohromadě ale abyste ji zároveň mohli naplnit.
  2. Obě strany namažte kiri.
  3. Lehce vnitřek osolte a okořeňte římským kmínem. Doporučuju kmín nasucho orestovat na pánvi, pak nahrubo nadrtit v hmoždíři.
  4. Postupně dovnitř naskládejte rukolu, kolečka rajčete, hranolkyolivy.
  5. Pokropte trochou olivového oleje.

Není potřeba přesně dodržovat postup. I v Maroku je každý sendvič originál. Do chleba prostě dostanete, na co ukážete. Kiri, hranolky a olivy jsou ovšem nejběžnější základ. Výborný je i s marockými masovými karbanátky köfte.

Seznam surovin

 
bageta 0.5 ks ×
rajče 1 ks ×
hranolky 1 hrst ×
olivy zelené 1 hrst ×
římský kmín 1 špetka ×
sýr kiri 1 kostička ×
olivový olej 1 lžíce ×
rukola nebo něco zeleného 1 hrst ×
sůl 1 špetka ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost