Laap s kuřetem

Laap je laoský salát s mletým masem a je považován za laoské národní jídlo. Často se s ním ale setkáte také v Isaanu, severovýchodní oblasti Thajska, jejíž obyvatelé jsou převážně laoského původu. Existují i všelijaké místní varianty připravované kmenem Tai v Barmě a čínském Junánu. Salát se vyznačuje zatraceně ostrou chutí a říká se, že je to jediné jídlo v Thajsku, do kterého se nepřidává cukr.

Kuřecí laap
Kuřecí masocca 150g
Thajské chilli papričky1 až 5, podle chuti a odolnosti
Červená cibule1 větší
Lepivá rýže2 polévkové lžíce
Šťáva z limetekpodle chuti, 1 obvykle stačí
Čerstvá mátahrst
Rybí omáčkapřiměřeně

Místo lepivé rýže můžete použít i obyčejnou jasmínovou – ale všude v Jihovýchodní Asii se používá lepivá.

  1. Připravte si praženou rýži – na pánvi nasucho opražte syrovou lepivou rýži dozlatova, pak ji nasekejte v mixeru na hrubší prach.
  2. Nahrubo namelte maso – musí to být opravdu nahrubo, aby se vám nespojilo v karbanátek. Místo mletí můžete maso na jemno nakrájet nožem; je to pracnější než mletí, ale zase pak nemusíte čistit mlýnek.
  3. Rozpalte pánev a opečte na ní maso. Až bude hotové, podlijte ho trochou horké vody a wok deglazujte, abyste dostali všechny ty karamelizované kousky masa. Nechte ještě chviličku povařit, ale ne moc dlouho – maso by ztuhlo a navíc chcete, aby vám trochu omáčky zbylo.
  4. Nasekejte papričky a nakrájejte červenou cibuli na tenké půlměsíčky.
  5. Vše dejte spolu s masem do salátové mísy a promíchejte.
  6. Podle chuti přidejte rybí omáčkušťávu z limetek. Výsledná chuť by měla být zatraceně ostrá, lehce kyselá a slaná.
  7. Posypte praženou sekanou rýží a promíchejte.
  8. Přidejte natrhané lístky máty a opět promíchejte.

Podávejte při pokojové teplotě, nejlépe s lepivou rýží – ale může být i obyčejná jasmínová.

Seznam surovin

 
kuře 150 g ×
chilli 1-5 ks ×
cibule červená 1 ks ×
rýže lepivá 2 lžíce ×
limetka 1 ks ×
máta 1 hrst ×
rybí omáčka ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost