Laap s kuřetem
Laap je laoský salát s mletým masem a je považován za laoské národní jídlo. Často se s ním ale setkáte také v Isaanu, severovýchodní oblasti Thajska, jejíž obyvatelé jsou převážně laoského původu. Existují i všelijaké místní varianty připravované kmenem Tai v Barmě a čínském Junánu. Salát se vyznačuje zatraceně ostrou chutí a říká se, že je to jediné jídlo v Thajsku, do kterého se nepřidává cukr.

Kuřecí maso | cca 150g |
Thajské chilli papričky | 1 až 5, podle chuti a odolnosti |
Červená cibule | 1 větší |
Lepivá rýže | 2 polévkové lžíce |
Šťáva z limetek | podle chuti, 1 obvykle stačí |
Čerstvá máta | hrst |
Rybí omáčka | přiměřeně |
Místo lepivé rýže můžete použít i obyčejnou jasmínovou – ale všude v Jihovýchodní Asii se používá lepivá.
- Připravte si praženou rýži – na pánvi nasucho opražte syrovou lepivou rýži dozlatova, pak ji nasekejte v mixeru na hrubší prach.
- Nahrubo namelte maso – musí to být opravdu nahrubo, aby se vám nespojilo v karbanátek. Místo mletí můžete maso na jemno nakrájet nožem; je to pracnější než mletí, ale zase pak nemusíte čistit mlýnek.
- Rozpalte pánev a opečte na ní maso. Až bude hotové, podlijte ho trochou horké vody a wok deglazujte, abyste dostali všechny ty karamelizované kousky masa. Nechte ještě chviličku povařit, ale ne moc dlouho – maso by ztuhlo a navíc chcete, aby vám trochu omáčky zbylo.
- Nasekejte papričky a nakrájejte červenou cibuli na tenké půlměsíčky.
- Vše dejte spolu s masem do salátové mísy a promíchejte.
- Podle chuti přidejte rybí omáčku a šťávu z limetek. Výsledná chuť by měla být zatraceně ostrá, lehce kyselá a slaná.
- Posypte praženou sekanou rýží a promíchejte.
- Přidejte natrhané lístky máty a opět promíchejte.
Podávejte při pokojové teplotě, nejlépe s lepivou rýží – ale může být i obyčejná jasmínová.