Chilli v rybí omáčce

Jestli je sladká chilli omáčka na kuře thajský kečup, pak prik naam plaa je thajská sůl a pepř. Najdete ji na každém stole v restauraci nebo u stánku s jídlem a Thajci ji používají stejně jako my sůl.

Chilli v rybí omáčce
rybí omáčka4 lžíce
čerstvé chilli (ptačí oko)5-10 ks
ocet1-2 lžíce
česnek1 stroužek
čerstvý koriandrtrochu

Místo octa můžete dát limetkový džus.

  1. Nakrájejte chilli na tenká kolečka. Pokud chcete omáčku méně pálivou, vyndejte z chilli semena.
  2. Koriandrčesnek nasekejte na jemno.
  3. Vše, tedy rybí omáčku, ocet, chilli, česnekkoriandr smíchejte v misce. Nechte 10–30 minut odstát, aby se chutě propojili, a omáčka je připravena k servírování.

Omáčku je nejlepší servírovat hned po odstání. Dobré je, že ji udělat je snadné. Kdybyste si jí ale chtěli připravit předem, můžete ji nechat odstát třeba i přes noc – nijak se to tím nevylepší, ale nic se tomu nestane. Ani to nemusí být v ledničce. Jen v takovém česnek a koriandr vynechejte nebo je přidejte až před servírováním.

Seznam surovin

 
rybí omáčka 4 lžíce ×
čerstvé chilli 5-10 ks ×
ocet 1-2 lžíce ×
česnek 1 stroužek ×
čerstvý koriandr trochu ×
Nebo recept vyberte podle
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost