Sladká chilli omáčka na kuře

V Thajsku se skutečně podává s grilovaným kuřetem ... a také s jarními závitky, biriyani, smaženými krevetami, rybími karbanátky. Je to takový asijský kečup.

Sladká chilli omáčka na kuře
dlouhé červené chilli papričky2 ks
červené chilli, tzv. ptačí oko1-2 ks (volitelně)
kořen koriandru2 ks
velký stroužek česneku1 ks
cukr6 vrchovatých lžic
ocet6 lžic
sůlpořádná špetka
  1. Chilli, koriandrčesnek rozdrťte v hmoždíři spolu se solí na pastu.
  2. Dejte pastu na malou pánev, přidejte cukrocet a přiveďte k mírnému varu.
  3. Nechte cca pět minut zvolna vařit, dokud omáčka přiměřeně nezhoustne. Pokud by vám houstla příliš rychle, přilejte trochu vody. (Tohle si budete muset vyzkoušet – cukr, když se zahřeje je moc tekutý a špatně se to poznává. Zároveň to potřebujete vařit těch cca pět minut, aby cukr částečně karamelizoval a česnek ztratil svou palčivost.)
  4. Slejte do nádoby pro uskladnění a nechte vychladnout. V ledničce vydrží týden, možná i déle.

Omáčka by měla chutnat rovným dílem sladce a kysele a k tomu příjemně pálivě.

Seznam surovin

 
dlouhé červené chilli papričky 2 ks ×
červené chilli (ptačí oko) 1-2 ks ×
kořen koriandru 2 ks ×
česnek 1-2 stroužek ×
cukr 6 lžíce ×
ocet 6 lžíce ×
sůl 1 špetka ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost