Sladká chilli omáčka na kuře

V Thajsku se skutečně podává s grilovaným kuřetem ... a také s jarními závitky, biriyani, smaženými krevetami, rybími karbanátky. Je to takový asijský kečup.

Sladká chilli omáčka na kuře
dlouhé červené chilli papričky2 ks
červené chilli, tzv. ptačí oko1–2 ks (volitelně)
kořen koriandru2 ks
velký stroužek česneku1 ks
cukr6 vrchovatých lžic
ocet6 lžic
sůlpořádná špetka
  1. Chilli, koriandrčesnek rozdrťte v hmoždíři spolu se solí na pastu.
  2. Dejte pastu na malou pánev, přidejte cukrocet a přiveďte k mírnému varu.
  3. Nechte cca pět minut zvolna vařit, dokud omáčka přiměřeně nezhoustne. Pokud by vám houstla příliš rychle, přilejte trochu vody. (Tohle si budete muset vyzkoušet – cukr, když se zahřeje je moc tekutý a špatně se to poznává. Zároveň to potřebujete vařit těch cca pět minut, aby cukr částečně karamelizoval a česnek ztratil svou palčivost.)
  4. Slejte do nádoby pro uskladnění a nechte vychladnout. V ledničce vydrží týden, možná i déle.

Omáčka by měla chutnat rovným dílem sladce a kysele a k tomu příjemně pálivě.

Seznam surovin

 
dlouhé červené chilli papričky 2 ks ×
červené chilli (ptačí oko) 1-2 ks ×
kořen koriandru 2 ks ×
česnek 1-2 stroužek ×
cukr 6 lžíce ×
ocet 6 lžíce ×
sůl 1 špetka ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost