Poke s lososem
Tradiční havajské jídlo. Moje verze je ale spíš jeho moderní asijskou interpretací a klidně byste se s ní mohli setkat třeba v Japonsku. Z tradičních ingrediencí tak neobsahuje řasu limu, kterou mimo Polynésii téměř jistě neseženete, ani oříšky kemiri. Zato používá nějakou formu chilli pasty nebo oleje typických pro východní Asii.

losos, syrový Nebo jiná syrová ryba vhodná pro přípravu sushi. Často – snad i častěji než losos – se používá tuňák. | 320 g |
mořská řasa (jen ne nori) Např. hijiki, wakame nebo kombu. K dostání v asijských potravinách, v Makru nebo třeba v Country Life. Nejčastěji se setkáte s řasami sušenými, které musíte nejprve zalít vroucí vodou a nechat je v ní cca 5 minut změknout. Wakame a kombu poté nakrájejte na tenké nudličky, hijiki už nudličky jsou. Já používám shio-kombu, které je už uvařené, osolené a nakrájené. Nori, do kterého se balí sushi, je nevhodné. | 1 lžíce |
bílá cibule Cibule v poke by neměla být ostrá. Hodí se spíš sladká a z u nás běžně dostupné trojice červená-žlutá-bílá je bílá ta nejsladší. | trocha |
jarní cibulka | 1 ks |
pražený sezam, mix bílého a černého | cca 1 lžíce |
Poke je salát a tak vám nic nebrání přidat další suroviny podle chuti - často se používá třeba avokádo nebo rajčata, ale setkáte se třeba i s kimchi. Já ho ale nejraději jednodušše rybí. Máte-li po ruce jikry (např. ikura nebo tobiko; naopak černý kaviár se moc nehodí), můžete je přihodit.
sójová omáčka | 4 lžíce |
sezamový olej Vyberte ten z praženého sezamu (anglicky se mu říká toasted sesame oil). Má výraznější chuť a vůni a do poke je lepší. | 2 lžičky |
med Volitelně. Jeho sladkost pěkně vybalancuje slanou sójovou omáčku. | 1 lžička |
tobanjan, gochujan, rayu nebo pražené vločky z sušeného chilli Autenticky byste asi měli použít nasekané čerstvé chilli – a kdoví jestli. Tohle je jasný moderní asijský vliv, ale myslím, že se libovolná z těchto alternativních ingrediencí hodí víc a výsledná chuť je komplexnější. | podle chuti |
Místo chilli můžete dát i wasabi, ale pak se poke začne blížit dekonstruovanému sushi.
- Připravte si zálivku. V malé misce nebo hrnku smíchejte všechny suroviny, tedy sójovou omáčku, sezamový olej, med a některé z chili. Zatím odložte.
- Nakrájejte lososa na 2–3 cm kostky a dejte ho do salátové mísy.
- Nasekejte bílou cibuli na střední kostičky (v žádném případě ne najemno, to by byla příliš ostrá) a jarní cibulku na kolečka a přidejte je k lososovi.
- Přihoďte ke všemu mořskou řasu a pražený sezam.
- Zalijte zálivkou a lehce promíchete. Nechte cca pět minut odstát, aby se chutě propojily. Servírujte samostatně nebo na rýži.