Poke s lososem

  • 2 porcí
  • Hawaii Kuchyně
  • Salát Chod
  • Snadné Pracnost
  • 10 / 20 min Aktivní / celkem

Tradiční havajské jídlo. Moje verze je ale spíš jeho moderní asijskou interpretací a klidně byste se s ní mohli setkat třeba v Japonsku. Z tradičních ingrediencí tak neobsahuje řasu limu, kterou mimo Polynésii téměř jistě neseženete, ani oříšky kemiri. Zato používá nějakou formu chilli pasty nebo oleje typických pro východní Asii.

Poke s lososem
losos, syrový Nebo jiná syrová ryba vhodná pro přípravu sushi. Často – snad i častěji než losos – se používá tuňák.320 g
mořská řasa (jen ne nori) Např. hijiki, wakame nebo kombu. K dostání v asijských potravinách, v Makru nebo třeba v Country Life. Nejčastěji se setkáte s řasami sušenými, které musíte nejprve zalít vroucí vodou a nechat je v ní cca 5 minut změknout. Wakamekombu poté nakrájejte na tenké nudličky, hijiki už nudličky jsou. Já používám shio-kombu, které je už uvařené, osolené a nakrájené. Nori, do kterého se balí sushi, je nevhodné.1 lžíce
bílá cibule Cibule v poke by neměla být ostrá. Hodí se spíš sladká a z u nás běžně dostupné trojice červená-žlutá-bílá je bílá ta nejsladší.trocha
jarní cibulka1 ks
pražený sezam, mix bílého a černéhocca 1 lžíce

Poke je salát a tak vám nic nebrání přidat další suroviny podle chuti - často se používá třeba avokádo nebo rajčata, ale setkáte se třeba i s kimchi. Já ho ale nejraději jednodušše rybí. Máte-li po ruce jikry (např. ikura nebo tobiko; naopak černý kaviár se moc nehodí), můžete je přihodit.

Zálivka
sójová omáčka4 lžíce
sezamový olej Vyberte ten z praženého sezamu (anglicky se mu říká toasted sesame oil). Má výraznější chuť a vůni a do poke je lepší.2 lžičky
med Volitelně. Jeho sladkost pěkně vybalancuje slanou sójovou omáčku.1 lžička
tobanjan, gochujan, rayu nebo pražené vločky z sušeného chilli Autenticky byste asi měli použít nasekané čerstvé chilli – a kdoví jestli. Tohle je jasný moderní asijský vliv, ale myslím, že se libovolná z těchto alternativních ingrediencí hodí víc a výsledná chuť je komplexnější.podle chuti

Místo chilli můžete dát i wasabi, ale pak se poke začne blížit dekonstruovanému sushi.

  1. Připravte si zálivku. V malé misce nebo hrnku smíchejte všechny suroviny, tedy sójovou omáčku, sezamový olej, med a některé z chili. Zatím odložte.
  2. Nakrájejte lososa na 2–3 cm kostky a dejte ho do salátové mísy.
  3. Nasekejte bílou cibuli na střední kostičky (v žádném případě ne najemno, to by byla příliš ostrá) a jarní cibulku na kolečka a přidejte je k lososovi.
  4. Přihoďte ke všemu mořskou řasupražený sezam.
  5. Zalijte zálivkou a lehce promíchete. Nechte cca pět minut odstát, aby se chutě propojily. Servírujte samostatně nebo na rýži.

Seznam surovin

 
losos 320 g ×
olej 1 lžíce ×
bílá cibule 1 ks ×
sezam 1 lžíce ×
saké 2 lžíce ×
mirin 2 lžíce ×
cukr 2 lžíce ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost