Nasu-no-dengaku – lilek s pastou miso

  • 1 porcí
  • Japonsko Kuchyně
  • Svačina Chod
  • Snadné Pracnost
  • 15 / 20 min Aktivní / celkem

Grilovaný lilek s karamelizovanou omáčkou. Doslova lilek-na-chůdách. Říká se mu tak, protože tradičně se připravuje napíchnutý na dvou špejlích, aby se s ním dalo na grilu snadno otáčet. Je jedním z jídel kategorie miso dengaku. Stejně se dá připravit tofu nebo – když vynecháte grilování – bílá ředkev (daikon) a konjaku. Je to stará japonská úprava doložená už někdy od 14. století.

Lilek s pastou miso a seznam
lilek1 ks
olej1 lžíce
omáčka (viz níže)
bílý sezamcca 1 lžíce
Omáčka
saké Japonské rýžové „víno“ – i když technologie výroby odpovídá vaření piva, na pohled vypadá jako víno. Obsahuje 15–22 % alkoholu (dá se vyrobit i alkoholičtější, jen to pak podle japonského práva není saké). Můžete nahradit čínským rýžovým vínem nebo i obyčejným bílým.2 lžíce
mirin Alkohol podobný saké, který se často používá v japonské kuchyni. Obsahuje o něco méně alkoholu a mnohem více cukru. Běžně se i u nás prodává v asijských potravinách. Existují tři varianty – hon-mirin, který obsahuje cca 14 % alkoholu; shio-mirin, který obsahuje aspoň 1,5 % přidané soli, aby se nedal pít a tak se z něj v Japonsku nemusela platit daň z alkoholu; a shin-mirin, se sníženým obsahem alkoholu na méně než 1 % – použít můžete libovolnou. Dá se nahradit bílým vínem svařeným s trochou cukru.2 lžíce
cukr2 lžíce
miso Pasta vzniklá fermentací sóji se solí a kōji (plíseň aspergillus oryzae). Koupíte v asijských obchodech, v Makru nebo třeba v Country Life. Tradičně se používá červené miso, ale i bílé je v pořádku. Nahradit nelze.4 lžíce
  1. Zapněte troubu – horní gril, 250°C – aby se vám rozehřála, zatímco budete připravovat lilek a omáčku.
  2. Rozkrojte lilek po délce. Vnitřní stranu nařežte křížem krážem (mezery cca 1,5 cm, do hloubky méně než půl cm). Ihned dejte lilek do vody, aby neztmavnul a aby nebyl po upečení hořký.
  3. V malé pánvi nebo rendlíku dobře smíchejte všechny suroviny na omáčku, tedy saké, mirin, cukrmiso. Přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání nechte mírně bublat. Dávejte pozor, aby se vám omáčka nepřipálila. Když lehce zhoustne, je hotová – nemělo by to trvat déle než 2–3 minuty.
  4. Dejte do pánve trochu oleje a rozpalte ji na středním plameni. Až začne olej slabě kouřit, vyndejte lilek z vody, dobře ho osušte a položte na pánev vnitřní stranou dolů. Když se pěkně opeče a začne vonět, otočte ho slupkou dolů a pokračujte v opékání. Za další minutu nebo dvě by měl být opečený i ze spodu a na dotek měkký. Sundejte ho z pánve.
    Použijte nejlépe těžkou litinovou pánev. Litina totiž významně předává teplo i sáláním a lilek se tak uvnitř rychleji uvaří. Naopak hliník, který předává teplo jen vedením, vhodný není. Než byste na něm uvařili vnitřek lilku doměkka, byl by na povrchu úplně spálený.
  5. Položte lilek na pečící plech vnitřní stranou nahoru a pořádně ho z ní natřete omáčkou. Měla by jí být docela silná vrstva, ale zase by neměla z lilku stékat. Dejte do trouby do horní pozice přímo pod spirálu grilu a pečte pár minut.
  6. Když začne omáčka karamelizovat a přestane být tekutá, je lilek hotový. Vyndejte z trouby, posypejte bílým sezamem a ihned podávejte.

Seznam surovin

 
lilek 1 ks ×
olej 1 lžíce ×
bílý sezam 1 lžíce ×
saké 2 lžíce ×
mirin 2 lžíce ×
cukr 2 lžíce ×
miso 4 lžíce ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost