Nasu-no-dengaku – lilek s pastou miso
Grilovaný lilek s karamelizovanou omáčkou. Doslova lilek-na-chůdách. Říká se mu tak, protože tradičně se připravuje napíchnutý na dvou špejlích, aby se s ním dalo na grilu snadno otáčet. Je jedním z jídel kategorie miso dengaku. Stejně se dá připravit tofu nebo – když vynecháte grilování – bílá ředkev (daikon) a konjaku. Je to stará japonská úprava doložená už někdy od 14. století.

lilek | 1 ks |
olej | 1 lžíce |
omáčka (viz níže) | |
bílý sezam | cca 1 lžíce |
saké Japonské rýžové „víno“ – i když technologie výroby odpovídá vaření piva, na pohled vypadá jako víno. Obsahuje 15–22 % alkoholu (dá se vyrobit i alkoholičtější, jen to pak podle japonského práva není saké). Můžete nahradit čínským rýžovým vínem nebo i obyčejným bílým. | 2 lžíce |
mirin Alkohol podobný saké, který se často používá v japonské kuchyni. Obsahuje o něco méně alkoholu a mnohem více cukru. Běžně se i u nás prodává v asijských potravinách. Existují tři varianty – hon-mirin, který obsahuje cca 14 % alkoholu; shio-mirin, který obsahuje aspoň 1,5 % přidané soli, aby se nedal pít a tak se z něj v Japonsku nemusela platit daň z alkoholu; a shin-mirin, se sníženým obsahem alkoholu na méně než 1 % – použít můžete libovolnou. Dá se nahradit bílým vínem svařeným s trochou cukru. | 2 lžíce |
cukr | 2 lžíce |
miso Pasta vzniklá fermentací sóji se solí a kōji (plíseň aspergillus oryzae). Koupíte v asijských obchodech, v Makru nebo třeba v Country Life. Tradičně se používá červené miso, ale i bílé je v pořádku. Nahradit nelze. | 4 lžíce |
- Zapněte troubu – horní gril, 250°C – aby se vám rozehřála, zatímco budete připravovat lilek a omáčku.
- Rozkrojte lilek po délce. Vnitřní stranu nařežte křížem krážem (mezery cca 1,5 cm, do hloubky méně než půl cm). Ihned dejte lilek do vody, aby neztmavnul a aby nebyl po upečení hořký.
- V malé pánvi nebo rendlíku dobře smíchejte všechny suroviny na omáčku, tedy saké, mirin, cukr a miso. Přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání nechte mírně bublat. Dávejte pozor, aby se vám omáčka nepřipálila. Když lehce zhoustne, je hotová – nemělo by to trvat déle než 2–3 minuty.
- Dejte do pánve trochu oleje a rozpalte ji na středním plameni. Až začne olej slabě kouřit, vyndejte lilek z vody, dobře ho osušte a položte na pánev vnitřní stranou dolů. Když se pěkně opeče a začne vonět, otočte ho slupkou dolů a pokračujte v opékání. Za další minutu nebo dvě by měl být opečený i ze spodu a na dotek měkký. Sundejte ho z pánve.Použijte nejlépe těžkou litinovou pánev. Litina totiž významně předává teplo i sáláním a lilek se tak uvnitř rychleji uvaří. Naopak hliník, který předává teplo jen vedením, vhodný není. Než byste na něm uvařili vnitřek lilku doměkka, byl by na povrchu úplně spálený.
- Položte lilek na pečící plech vnitřní stranou nahoru a pořádně ho z ní natřete omáčkou. Měla by jí být docela silná vrstva, ale zase by neměla z lilku stékat. Dejte do trouby do horní pozice přímo pod spirálu grilu a pečte pár minut.
- Když začne omáčka karamelizovat a přestane být tekutá, je lilek hotový. Vyndejte z trouby, posypejte bílým sezamem a ihned podávejte.