Kung op wun sen – krevety v páře s nudlemi

Doslova krevety v páře se skleněnými nudlemi. Skvělý vynález. Možná se vám bude recept zdát poněkud ne-thajský. Žádné chilli. Vepřový špek. Způsob přípravy. Podezření je na místě. Kořeny byste našli v kuchyni oblasti Teochew ve východním Kantonu – a je to jedno z jídel typických pro čínskou čtvrť v Bangkoku.

Kung Op Wun Sen
skleněné nudle Tenké průsvitné nudle ze škrobu fazolí mungo. Někdy se označují jako bean vermicelli. Není těžké je sehnat, běžně se prodávají i v supermarketech. Rozhodně je nenahrazujte rýžovými. Nejen, že by výsledek jinak chutnal, ale nebyl by to kung op wun senwun sen v názvu označuje tyhle nudle.40 g
krevety, středně velké, syrové4–5 ks
pepř černý, mletý¼ lžičky
pepř bílý, mletý¼ lžičky
česnek3 stroužky
zázvor8 plátků
kořen koriandru Kořen koriandru je prostě kořen čerstvé rostliny. Špatně se shání. Občas ho mají někteří zelináři v Sapě, ale jinde jsem ho neviděl. Má výraznou koriandrovou chuť a pokud ho nemáte po ruce, můžete ho nahradit pěti stonky bez lístků a pořádnou špetkou nasucho „do rozvonění“ opražených semen koriandru nadrcených na prach.3 ks
vepřový špek Nemáte-li špek, použijte lžíci (řepkového) oleje. Se špekem to ale chutná lépe.cca 15 g
jarní cibulka, zelená část1 ks

Krevety se v kung op wun sen zásadně používají celé a neoloupané, tj. s hlavou a krunýřem. Musí být syrové, v žádném případě nezkoušejte použít již uvařené. (Syrové jsou modrošedé, uvařené růžové.) Často se také vyskytuje varianta s krabem místo krevet, pak se jídlu říká puu op wun sen (puu je thajsky krab). To je ta dražší a luxusnější verze, ale krevety se hodí lépe. Chuť kraba je pro tohle jídlo příliš jemná a koření a bylinky ho téměř přerazí.

Omáčka
sójová omáčka1 lžíce
tmavá sójová omáčka Tmavá sójová omáčka je hustší a sladší než obyčejná. Koupíte u Vietnamců nebo v nějakých asijských potravinách½ lžička
ústřicová omáčka1 lžíce
cukr1 lžička
sezamový olej½ lžičky
kuřecí vývar nebo voda s MSG S kuřecím vývarem je to lepší. Ale musíte mít čistý domácí kuřecí vývar. Žádnou kostku bujónu. Žádný průmyslový vývar, který v Česku zkusil, se nehodí. A že jsem jich zkusil hodně ;) - je v nich curry a to výslednou chuť ... Než to, voda je lepší. Můžete v takovém případě přidat trochu čistého MSG (v asijských potraviných se prodává pod značkou Ajinomoto).60 ml
  1. Skleněné nudle namočte na 10 minut do vlažné vody, aby změkly.
  2. Mezitím si připravte omáčku. Dejte do misky všechny ingredience: sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, cukr, sezamový olejkuřecí vývar (nebo voduMSG). Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil.
  3. Sceďte nudle a hoďte je do omáčky. Trochu s nimi zamíchejte, ať jsou v ní pěkně ponořené.
  4. Černýbílý pepř utlučte v hmoždíři na prach. Přidejte česnek a lehce ho pohmožděte, sotva se rozpadne na kousky. Nakonec přihoďte koriandr a opět ho jen lehce potlučte (platí ať už používáte kořen nebo stonky).
  5. Do malé hlubší pánvičky dejte vepřový špek. Rozehřejte na středním ohni.
    V Thajsku se kung op wun sen připravuje ve speciální nádobě, něco mezi rendlíkem a pánvičkou, velké tak akorát na jednu porci. Já ji pořídil v Makru v Bangkoku, u nás ji ale asi nikde nekoupíte. Nic se neděje. Menší nízký rendlík nebo hlubší pánvička s pokličkou poslouží také dobře. Nádoba by neměla být moc hluboká ale ani mělká. Velká by měla být tak akorát, aby až do ní dáte všechny suroviny, byla téměř plná.
  6. Ke špeku přidejte vše z hmoždířezázvor. Nechte chvíli smažit, až se směs krásně rozvoní.
  7. Hoďte do rendlíku nudle (nemíchejte) a položte na ně krevety. Přelijte zbylou omáčkou z nudlí. Přiklopte a nechte vařit.
  8. Po cca 3 minutách trochu zakvedlejte nudlemi, aby se omáčka zase rovnoměrně rozlila po dně. Přiklopte a vařte další 3 minuty. Zkontrolujte, jestli jsou nudle a krevety hotové.
    Pokud jsou uvařené krevety, jsou téměř jistě uvařené i nudle. Uvařené krevety jsou pěkně oranžovorůžové, jejich maso krásně štavnaté a měkké a přitom křupavé. Nevařte je zbytečně moc – to byste je vysušili a byly by jak guma. Prostě když se vybarví, jsou hotové.
    Je-li třeba, pokračujte v dušení. Možná v takovém případě budete muset nudle podlít trochou vody - to pokud se vám všechna omáčka už vyvařila. Ale nepřežeňte to, na konci vám nesmí zbýt na dně žádná tekutina.
  9. Když jsou nudle a krevety uvařené, stáhněte kastrol z ohně. Hoďte dovnitř šikmo nakrájenou jarní cibulku. Nechte ještě tak půl minuty přiklopené, aby cibulka v páře změkla, a máte hotovo.

Kung op wun sen budete možná muset párkrát vyzkoušet, než vybalancujete chuť. To platí zejména pro

V Thajsku se kung op wun sen servíruje přímo v pánvičce, ve které se vařil. Jak ukazuje úvodní obrázek. Samozřejmě ale můžete hotové jídlo přesunout na talíř – dospod přijdou nudle, na ně krevety, úplně navrch pak jarní cibulka. Obvykle ještě vedle dostanete mátovou chilli omáčku, ale vždy se mi zdá, že jen zbytečně konkuruje chuti nudlí – a tak tu na ni ani neuvádím recept.

Seznam surovin

 
skleněné nudle 40 g ×
krevety 4-5 ks ×
pepř, černý, mletý .25 lžičky ×
pepř, bílý, mletý .25 lžičky ×
česnek 3 stroužky ×
zázvor 8 plátků ×
koriandr, kořen 3 ks ×
vepřový špek 15 g ×
jarní cibulka 1 ks ×
sójová omáčka 1 lžíce ×
ústřicová omáčka 1 lžíce ×
cukr 1 lžička ×
sezamový olej .5 lžičky ×
kuřecí vývar nebo voda 60 ml ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost