Kung op wun sen – krevety v páře s nudlemi
Doslova krevety v páře se skleněnými nudlemi. Skvělý vynález. Možná se vám bude recept zdát poněkud ne-thajský. Žádné chilli. Vepřový špek. Způsob přípravy. Podezření je na místě. Kořeny byste našli v kuchyni oblasti Teochew ve východním Kantonu – a je to jedno z jídel typických pro čínskou čtvrť v Bangkoku.

skleněné nudle Tenké průsvitné nudle ze škrobu fazolí mungo. Někdy se označují jako bean vermicelli. Není těžké je sehnat, běžně se prodávají i v supermarketech. Rozhodně je nenahrazujte rýžovými. Nejen, že by výsledek jinak chutnal, ale nebyl by to kung op wun sen – wun sen v názvu označuje tyhle nudle. | 40 g |
krevety, středně velké, syrové | 4–5 ks |
pepř černý, mletý | ¼ lžičky |
pepř bílý, mletý | ¼ lžičky |
česnek | 3 stroužky |
zázvor | 8 plátků |
kořen koriandru Kořen koriandru je prostě kořen čerstvé rostliny. Špatně se shání. Občas ho mají někteří zelináři v Sapě, ale jinde jsem ho neviděl. Má výraznou koriandrovou chuť a pokud ho nemáte po ruce, můžete ho nahradit pěti stonky bez lístků a pořádnou špetkou nasucho „do rozvonění“ opražených semen koriandru nadrcených na prach. | 3 ks |
vepřový špek Nemáte-li špek, použijte lžíci (řepkového) oleje. Se špekem to ale chutná lépe. | cca 15 g |
jarní cibulka, zelená část | 1 ks |
Krevety se v kung op wun sen zásadně používají celé a neoloupané, tj. s hlavou a krunýřem. Musí být syrové, v žádném případě nezkoušejte použít již uvařené. (Syrové jsou modrošedé, uvařené růžové.) Často se také vyskytuje varianta s krabem místo krevet, pak se jídlu říká puu op wun sen (puu je thajsky krab). To je ta dražší a luxusnější verze, ale krevety se hodí lépe. Chuť kraba je pro tohle jídlo příliš jemná a koření a bylinky ho téměř přerazí.
sójová omáčka | 1 lžíce |
tmavá sójová omáčka Tmavá sójová omáčka je hustší a sladší než obyčejná. Koupíte u Vietnamců nebo v nějakých asijských potravinách | ½ lžička |
ústřicová omáčka | 1 lžíce |
cukr | 1 lžička |
sezamový olej | ½ lžičky |
kuřecí vývar nebo voda s MSG S kuřecím vývarem je to lepší. Ale musíte mít čistý domácí kuřecí vývar. Žádnou kostku bujónu. Žádný průmyslový vývar, který v Česku zkusil, se nehodí. A že jsem jich zkusil hodně ;) - je v nich curry a to výslednou chuť ... Než to, voda je lepší. Můžete v takovém případě přidat trochu čistého MSG (v asijských potraviných se prodává pod značkou Ajinomoto). | 60 ml |
- Skleněné nudle namočte na 10 minut do vlažné vody, aby změkly.
- Mezitím si připravte omáčku. Dejte do misky všechny ingredience: sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, cukr, sezamový olej a kuřecí vývar (nebo vodu s MSG). Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Sceďte nudle a hoďte je do omáčky. Trochu s nimi zamíchejte, ať jsou v ní pěkně ponořené.
- Černý a bílý pepř utlučte v hmoždíři na prach. Přidejte česnek a lehce ho pohmožděte, sotva se rozpadne na kousky. Nakonec přihoďte koriandr a opět ho jen lehce potlučte (platí ať už používáte kořen nebo stonky).
- Do malé hlubší pánvičky dejte vepřový špek. Rozehřejte na středním ohni. V Thajsku se kung op wun sen připravuje ve speciální nádobě, něco mezi rendlíkem a pánvičkou, velké tak akorát na jednu porci. Já ji pořídil v Makru v Bangkoku, u nás ji ale asi nikde nekoupíte. Nic se neděje. Menší nízký rendlík nebo hlubší pánvička s pokličkou poslouží také dobře. Nádoba by neměla být moc hluboká ale ani mělká. Velká by měla být tak akorát, aby až do ní dáte všechny suroviny, byla téměř plná.
- Ke špeku přidejte vše z hmoždíře a zázvor. Nechte chvíli smažit, až se směs krásně rozvoní.
- Hoďte do rendlíku nudle (nemíchejte) a položte na ně krevety. Přelijte zbylou omáčkou z nudlí. Přiklopte a nechte vařit.
- Po cca 3 minutách trochu zakvedlejte nudlemi, aby se omáčka zase rovnoměrně rozlila po dně. Přiklopte a vařte další 3 minuty. Zkontrolujte, jestli jsou nudle a krevety hotové. Pokud jsou uvařené krevety, jsou téměř jistě uvařené i nudle. Uvařené krevety jsou pěkně oranžovorůžové, jejich maso krásně štavnaté a měkké a přitom křupavé. Nevařte je zbytečně moc – to byste je vysušili a byly by jak guma. Prostě když se vybarví, jsou hotové.Je-li třeba, pokračujte v dušení. Možná v takovém případě budete muset nudle podlít trochou vody - to pokud se vám všechna omáčka už vyvařila. Ale nepřežeňte to, na konci vám nesmí zbýt na dně žádná tekutina.
- Když jsou nudle a krevety uvařené, stáhněte kastrol z ohně. Hoďte dovnitř šikmo nakrájenou jarní cibulku. Nechte ještě tak půl minuty přiklopené, aby cibulka v páře změkla, a máte hotovo.
Kung op wun sen budete možná muset párkrát vyzkoušet, než vybalancujete chuť. To platí zejména pro
V Thajsku se kung op wun sen servíruje přímo v pánvičce, ve které se vařil. Jak ukazuje úvodní obrázek. Samozřejmě ale můžete hotové jídlo přesunout na talíř – dospod přijdou nudle, na ně krevety, úplně navrch pak jarní cibulka. Obvykle ještě vedle dostanete mátovou chilli omáčku, ale vždy se mi zdá, že jen zbytečně konkuruje chuti nudlí – a tak tu na ni ani neuvádím recept.
Seznam surovin
skleněné nudle | 40 g | × |
krevety | 4-5 ks | × |
pepř, černý, mletý | .25 lžičky | × |
pepř, bílý, mletý | .25 lžičky | × |
česnek | 3 stroužky | × |
zázvor | 8 plátků | × |
koriandr, kořen | 3 ks | × |
vepřový špek | 15 g | × |
jarní cibulka | 1 ks | × |
sójová omáčka | 1 lžíce | × |
ústřicová omáčka | 1 lžíce | × |
cukr | 1 lžička | × |
sezamový olej | .5 lžičky | × |
kuřecí vývar nebo voda | 60 ml | × |