Yam Neua Yang – thajský salát s hovězím

  • 2 porcí
  • Thajsko Kuchyně
  • Salát Chod
  • Snadné Pracnost
  • 30 / 30 min Aktivní / celkový čas

Yam se z thajštiny obvykle překládá jako salát, ale doslova to znamená „ledabyle promíchat“. Což je mnohem trefnější. Spíš než saláty jsou to hlavní jídla, jejichž ingredience se spolu nevařily. Yam neua yang je varianta s grilovaným hovězím.

Yam Neua Yang
grilovaný thajský steak250 g
cibule1 střední
cherry rajčata8 ks
čínský celer, nakrájený na cca 3 cm kouskymenší hrst
pražené buráky, hrubě nasekanépřiměřeně
lístky koriandru2 lžíce
jarní cibulka1 lžíce
nasekané čerstvé chillikolik snesete

Cibuli můžete použít libovolnou - obyčejnou bílou, červenou, šalotku. Ani v Thajsku si s tím hlavu nelámou.

Čínský celer (Apium graveolens var. secalinum) je prostě druh řapíkatého celeru. Má tenčí stonky a více lístků. Dá se dobře nahradit obyčejným řapíkatým celerem, vntřní stonky a listy

Zálivka
šťáva z limetky3 lžíce
rybí omáčka1½ lžíce
cukr1 lžíce

(Palmový cukr je lepší než obyčejný – ale rozdíl není tak výrazný a za ty prachy to asi nestojí.)

  1. Připravte si zálivku – smíchejte šťávu z limetkyrybí omáčkou a rozpusťte v tom cukr.
  2. Vychladlý grilovaný steak nakrájejte přes vlákna na tenké plátky, tak 2–3 mm silné (budete potřebovat opravdu ostrý nůž). Thajské saláty jsou sice spíš normální jídla, ale servirují se při pokojové teplotě. Kdybyste dali do salátu maso ještě teplé, šalotka a koriandr a máta by lehce zavadly a ztratily svou čerstvou výraznou přesnou chuť. A to by byla velká chyba.
  3. Přepulte cherry rajčata na půlky.
  4. Celer nakrájejte po cca 3 cm.
  5. Nakrájejte cibuli na tenké půlměsíčky. Krájejte podélně po směru vláken, nikoliv příčně – cibule tak bude sladší a méně ostrá a nepřerazí všechny ostatní chutě salátu.
  6. Vše dejte spolu s masem, lístky koriandru do salátové mísy.
  7. Nasekejte čersvé chilli papričky a přidejte je do mísy. Chilli by mělo být tolik, kolik snesete.
  8. Všechny suroviny promíchejte, zalijte zálivkou (trochu si jí nechte) a ještě lehce promíchejte.
  9. Servírujte na talíři (může být i mělký polévkový), ne v miskách. Posypte praženými sekanými buráky, případně přilejte trochu zálivky – salát by v ní neměl plavat, ale zároveň by jí trocha měla zůstat na talíři.

Na rozdíl od curry a polévek a dalších thajských jídel, která jsou zcela nemyslitelná bez rýže, se yam často jí jen tak.

Seznam surovin

 
cibule 1 ks ×
cherry rajčata 8 ks ×
čínský celer 1 hrst ×
buráky ×
čerstvý koriandr 2 lžíce ×
jarní cibulka 1 lžíce ×
čerstvé chilli ×
limetka 1 ks ×
rybí omáčka 1.5 lžíce ×
cukr 1 lžíce ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost