Nam tok s hovězím
Tenhle nam tok je blízký příbuzný slavnějšího salátu ze severovýchodního Thajska, laapu s kuřetem. Použité suroviny jsou téměř stejné, až na maso. Pro nam tok se používá grilované hovězí. Nam tok znamená v thajštině vodopád. Jedna teorie říká, že to proto, že v jídle je šťáva z hovězího, které se griluje na medium. Druhá tvrdí, že název odkazuje na kapající tuk a šťávu, když se maso griluje. A pozor, nepleťte si to se stejnojmeným jídlem ze středního Thajska – to je nudlová polévka zahuštěná vepřovou nebo syrovou hovězí krví.

grilovaný thajský steak | 250 g |
rybí omáčka | 1½ lžíce, podle chuti |
limetkový džus | 2 lžíce, podle chuti |
chilli, vločky | 1 lžíce, podle chuti |
červená šalotka, tence nakrájená | 1-2 ks |
máta | hrst |
koriandr | malá hrst |
pražená lepivá rýže, na prach | 1-2 lžíce |
- Připravte si praženou rýži – na pánvi nasucho opražte syrovou lepivou rýži dozlatova, pak ji nasekejte v mixeru na hrubší prach.
- Vychladlý grilovaný steak nakrájejte přes vlákna na tenké plátky, tak 2–3 mm silné (budete potřebovat opravdu ostrý nůž). Thajské saláty jsou sice spíš normální jídla, kdy suroviny nebyly vařené pohromadě, ale i tak se servirují při pokojové teplotě. Kdybyste dali do salátu maso ještě teplé, šalotka a koriandr a máta by lehce zavadly a ztratily svou čerstvou výraznou přesnou chuť. A to by byla velká chyba.
- Lehce nasucho opražte sušené vločky chilli.
- Nakrájejte šalotku na tenké půlměsíčky. Krájejte podélně po směru vláken, nikoliv příčně – cibule tak bude sladší a méně ostrá a nepřerazí všechny ostatní chutě jídla.
- Vše dejte spolu s masem do salátové mísy a promíchejte.
- Přidejte trochu rybí omáčky a šťávy z limetek. Ochutnejte a případně dolaďte – mělo by to být zatraceně ostré, lehce kyselé a slané.
- Posypte praženou sekanou rýží a promíchejte.
- Ještě jednou ochutnejte a případně přidejte rybí omáčku nebo limetkovou šťávu. Tohle je poslední šance to doladit. Byliny, které přidáte v dalším kroku to dramaticky vylepší, ale rovnováha se vám pak už bude hledat těžko.
- Přidejte natrhané lístky máty a korinadru a opět promíchejte.
Servírujte s lepivou rýží. V Thajsku i Laosu k tomu obvykle dostanete ještě syrovou zeleninu – dlouh0 zelené fazole thua fak yao (ถั่วฝักยาว, yardlong beans) a pár listů obyčejného zelí.