Yam Khai Tom – thajský salát s vejci

  • 2 porcí
  • Thajsko Kuchyně
  • Salát Chod
  • Snadné Pracnost
  • 20 / 20 min Aktivní / celkový čas

Thajské saláty jsou tajemná jídla. Nebo možná jen tajná. Asi každý turista v Thajsku ochutnal slavný som tam nebo laap. Ale jen málokdo tuší, že existuje celá další kategorie salátů – yam, doslova „zamíchané“. Thajci je mají rádi a v Bangkoku se snad na každém druhém nebo třetím rohu všem na očích skrývá stánek, kde vám nějaký připraví.

Yam Khai Tom

Není se co divit, že saláty typu yam jsou v Thajsku tak populární. Jsou skvělý vynález. Snadno se přípravují – zamícháte pár čerstvých ingrediencí – a jsou lehké a osvěžující, s chutí, co balancuje mezi pálivostí chilli, ovocnou kyselostí limetky, sladkostí cukru a slaností a vůní rybí omáčky. Ideální tropická svačina. V tomhle případě chytře kontrastně doplněná bohatou „krémovostí“ vajec.

vejce na tvrdo3 ks
cibule1 ks
lístky čínského celeruhrst
šalotka usmažená do křupava1 lžíce
česnek usmažený do křupava1 lžíce
koriandr, čerstvé lístkymalá hrst

Místo čínského celeru můžete bez obav použít lístky čerstvého řapíkatého celeru.

Zálivka
čerstvé červené chilli (ptačí oko)2–4 ks
šťáva z limetky1–2 lžíce
rybí omáčka1 lžíce
chilli džem½ lžičky
cukr1 lžička
  1. Nejprve si připravte zálivku: nasekejte najemno chilli a dejte ho do malé misky.
  2. Přidejte limetkovou šťávu, rybí omáčkucukr a promíchejte.
  3. Na malé pánvičce krátce osmahněte chilli džem, aby se rozvoněl. Trochu ho zamíchejte do zálivky.
  4. Zálivku ochutnejte. Měla by být ostrá, slaná, svěže ovocná (ale ne přehnaně kyselá) a příjemně nakouřená po chilli džemu. Všechny chutě by měly být v rovnováze, žádná z nich by neměla vyčnívat. Podle potřeby přidejte některou ze surovin.
    Uvedené množství surovin berte jen jako orientační. Každá limetka je prostě jinak kyselá, každé chilli jinak ostré. Ze všeho největší proměnná je ale chilli jam – záleží, jaký jste si ho udělali.
  5. Vejce na tvrdo rozkrojte na čtvrtiny a hoďte je do salátové mísy.
  6. Nakrájejte cibuli podélně na tenké proužky a přidejte k vejcím. Spolu s ní tam přijdou také naškubané lístky celeru a také pár lístků koriandru.
  7. Zalijte vše zálivkou a promíchejte, aby se v ní všechny suroviny pěkně obalili.
  8. Rozdělte salát na talíře. Jednotlivé proce posypte trochou do křupava osmaženého česnekudo křupava osmažené cibilu a ještě pár lístky koriandru a servírujte.

PS: Pokud se vám nechce do smažení cibule a česneku a nemáte po ruce chilli džem, nepropadejte panice. Bez nich to, pravda, bude chutnat jinak, ale i tak to bude dobré. A i s takovou flákačskou variantou se v Thajsku běžně setkáte.

Seznam surovin

 
vejce 3 ks ×
cibule 1 ks ×
lístky celeru hrst ×
šalotka usmažená do křupava 1 lžíce ×
česnek usmažený do křupava 1 lžíce ×
koriandr, čerstvé lístky ×
čerstvé červené chilli (ptačí oko) 2-4 ks ×
limetka 1 ks ×
rybí omáčka 1 lžíce ×
chilli džem 0.5 lžička ×
cukr 1 lžička ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost