Yam Khai Tom – thajský salát s vejci
Thajské saláty jsou tajemná jídla. Nebo možná jen tajná. Asi každý turista v Thajsku ochutnal slavný som tam nebo laap. Ale jen málokdo tuší, že existuje celá další kategorie salátů – yam, doslova „zamíchané“. Thajci je mají rádi a v Bangkoku se snad na každém druhém nebo třetím rohu všem na očích skrývá stánek, kde vám nějaký připraví.

Není se co divit, že saláty typu yam jsou v Thajsku tak populární. Jsou skvělý vynález. Snadno se přípravují – zamícháte pár čerstvých ingrediencí – a jsou lehké a osvěžující, s chutí, co balancuje mezi pálivostí chilli, ovocnou kyselostí limetky, sladkostí cukru a slaností a vůní rybí omáčky. Ideální tropická svačina. V tomhle případě chytře kontrastně doplněná bohatou „krémovostí“ vajec.
vejce na tvrdo | 3 ks |
cibule | 1 ks |
lístky čínského celeru | hrst |
šalotka usmažená do křupava | 1 lžíce |
česnek usmažený do křupava | 1 lžíce |
koriandr, čerstvé lístky | malá hrst |
Místo čínského celeru můžete bez obav použít lístky čerstvého řapíkatého celeru.
čerstvé červené chilli (ptačí oko) | 2–4 ks |
šťáva z limetky | 1–2 lžíce |
rybí omáčka | 1 lžíce |
chilli džem | ½ lžičky |
cukr | 1 lžička |
- Nejprve si připravte zálivku: nasekejte najemno chilli a dejte ho do malé misky.
- Přidejte limetkovou šťávu, rybí omáčku a cukr a promíchejte.
- Na malé pánvičce krátce osmahněte chilli džem, aby se rozvoněl. Trochu ho zamíchejte do zálivky.
- Zálivku ochutnejte. Měla by být ostrá, slaná, svěže ovocná (ale ne přehnaně kyselá) a příjemně nakouřená po chilli džemu. Všechny chutě by měly být v rovnováze, žádná z nich by neměla vyčnívat. Podle potřeby přidejte některou ze surovin. Uvedené množství surovin berte jen jako orientační. Každá limetka je prostě jinak kyselá, každé chilli jinak ostré. Ze všeho největší proměnná je ale chilli jam – záleží, jaký jste si ho udělali.
- Vejce na tvrdo rozkrojte na čtvrtiny a hoďte je do salátové mísy.
- Nakrájejte cibuli podélně na tenké proužky a přidejte k vejcím. Spolu s ní tam přijdou také naškubané lístky celeru a také pár lístků koriandru.
- Zalijte vše zálivkou a promíchejte, aby se v ní všechny suroviny pěkně obalili.
- Rozdělte salát na talíře. Jednotlivé proce posypte trochou do křupava osmaženého česneku a do křupava osmažené cibilu a ještě pár lístky koriandru a servírujte.
PS: Pokud se vám nechce do smažení cibule a česneku a nemáte po ruce chilli džem, nepropadejte panice. Bez nich to, pravda, bude chutnat jinak, ale i tak to bude dobré. A i s takovou flákačskou variantou se v Thajsku běžně setkáte.