Thajské smažené vepřové se sezamem

Thajsky se smaženému vepřovému říká muu thoot. Doslova zlaté vepřové. I když se dá jíst jako hlavní jídlo, je to spíš svačina. Najdete ho na trzích a u stánků spíš než v restauracích. A Thajci ho také rádi zobou k pivu – něco jako thajské brambůrky.

Moo Thoot
vepřové maso (kýta)300 g
česnek1 stroužek
rybí omáčka1 lžička
sójová omáčka2 lžíce
pepř bílý, mletýpořádná špetka
kořen koriandru1 ks
sezam, bílý1 lžička
olej na smaženíhodně
hladká mouka3 lžíce

Můžete použít libovolné vepřové, ale kýta – případně jiný světlý libový kus – je nejlepší. Maso pak bude na povrchu krásně křupavé a zlaté. Bůček je pro podobné smažení zbytečně tučný a tmavší kusy tak hezky nezlátnou.

Kořen koriandru je prostě kořen čerstvé rostliny. Špatně se shání. Občas ho mají někteří zelináři v Sapě, ale jinde jsem ho neviděl. Má výraznou koriandrovou chuť a pokud ho nemáte po ruce, můžete ho nahradit třemi nebo čtyřmi stonky bez lístků a půlkou lžičky nasucho „do rozvonění“ opražených semen koriandru.

  1. Nasucho na pánvičce na středním plameni opražte bílý sezam. Až lehce zhnědne, začne se nenápadně lesknout vlastním olejem a sem tam praskat a skákat, je to tak akorát. Trvá to cca 2 nebo 3 minuty.
  2. Nakrájejte maso na nudličky – spíš placaté, ať se vám pak rychle usmaží.
  3. Připravte marinádu: v hmoždíři nadrťte kořen koriandru do hladka. Pak přihoďte stroužek česneku a pokračujte v drcení. Když máte hladkou pastu, přesuňte ji do misky, v které budete marinovat maso. Přidejte bílý pepř, rybísójovou omáčku a opražený bílý sezam. Promíchejte.
    Pokud kořen koriandru nahrazujete jeho stonky a semeny, pak nejprve nadrťte opražená semena, pak stonky a nakonec česnek.
  4. Dejte do marinády maso. Pěkně v ní všechny kousky ze všech stran obalte. Dejte na hodinu do lednice.
  5. Vyndejte maso z lednice a nechte ho chvíli odpočinout, aby se dostalo na (stačí skoro) pokojovou teplotu.
  6. Nalijte do pánve olej a rozpalte ho na 180°C. Oleje by mělo být docela dost, aby si v něm maso mohlo při smažení volně plavat – pokud dáte oleje málo, maso se vám při smažení
  7. Zatímco se olej rozehřívá, obalte masomouce. Maso by mělo být spíš poprášené než obalené jako na řízek. Já dám mouku do igelitového pytlíku, přidám k ní maso a pytlík zavřu – a pak s ním chvíli mocně třesu, až se kousky masa rovnoměrně obalí.
  8. Hoďte maso do oleje a smažte dozlatova. Netrvá to dlouho, za dvě minuty je hotovo. V Thajsku se zlaté vepřové obvykle jí s lepivou rýží a s chilli v rybí omáčce.

Seznam surovin

 
vepřové maso (kýta) 200 g ×
česnek 1 stroužek ×
rybí omáčka 1 lžička ×
sójová omáčka 2 lžíce ×
pepř bílý, mletý ×
kořen koriandru 1 ks ×
sezam, bílý 1 lžička ×
olej ×
hladká mouka 3 lžíce ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost