Thajské smažené vepřové se sezamem
Thajsky se smaženému vepřovému říká muu thoot. Doslova zlaté vepřové. I když se dá jíst jako hlavní jídlo, je to spíš svačina. Najdete ho na trzích a u stánků spíš než v restauracích. A Thajci ho také rádi zobou k pivu – něco jako thajské brambůrky.

vepřové maso (kýta) | 300 g |
česnek | 1 stroužek |
rybí omáčka | 1 lžička |
sójová omáčka | 2 lžíce |
pepř bílý, mletý | pořádná špetka |
kořen koriandru | 1 ks |
sezam, bílý | 1 lžička |
olej na smažení | hodně |
hladká mouka | 3 lžíce |
Můžete použít libovolné vepřové, ale kýta – případně jiný světlý libový kus – je nejlepší. Maso pak bude na povrchu krásně křupavé a zlaté. Bůček je pro podobné smažení zbytečně tučný a tmavší kusy tak hezky nezlátnou.
Kořen koriandru je prostě kořen čerstvé rostliny. Špatně se shání. Občas ho mají někteří zelináři v Sapě, ale jinde jsem ho neviděl. Má výraznou koriandrovou chuť a pokud ho nemáte po ruce, můžete ho nahradit třemi nebo čtyřmi stonky bez lístků a půlkou lžičky nasucho „do rozvonění“ opražených semen koriandru.
- Nasucho na pánvičce na středním plameni opražte bílý sezam. Až lehce zhnědne, začne se nenápadně lesknout vlastním olejem a sem tam praskat a skákat, je to tak akorát. Trvá to cca 2 nebo 3 minuty.
- Nakrájejte maso na nudličky – spíš placaté, ať se vám pak rychle usmaží.
- Připravte marinádu: v hmoždíři nadrťte kořen koriandru do hladka. Pak přihoďte stroužek česneku a pokračujte v drcení. Když máte hladkou pastu, přesuňte ji do misky, v které budete marinovat maso. Přidejte bílý pepř, rybí a sójovou omáčku a opražený bílý sezam. Promíchejte. Pokud kořen koriandru nahrazujete jeho stonky a semeny, pak nejprve nadrťte opražená semena, pak stonky a nakonec česnek.
- Dejte do marinády maso. Pěkně v ní všechny kousky ze všech stran obalte. Dejte na hodinu do lednice.
- Vyndejte maso z lednice a nechte ho chvíli odpočinout, aby se dostalo na (stačí skoro) pokojovou teplotu.
- Nalijte do pánve olej a rozpalte ho na 180°C. Oleje by mělo být docela dost, aby si v něm maso mohlo při smažení volně plavat – pokud dáte oleje málo, maso se vám při smažení
- Zatímco se olej rozehřívá, obalte maso v mouce. Maso by mělo být spíš poprášené než obalené jako na řízek. Já dám mouku do igelitového pytlíku, přidám k ní maso a pytlík zavřu – a pak s ním chvíli mocně třesu, až se kousky masa rovnoměrně obalí.
- Hoďte maso do oleje a smažte dozlatova. Netrvá to dlouho, za dvě minuty je hotovo. V Thajsku se zlaté vepřové obvykle jí s lepivou rýží a s chilli v rybí omáčce.