Thajská omáčka ke grilované rybě

Thajská omáčka ke grilované rybě
sušené červené chilli3–4 ks, podle chuti
česnek2 stroužky
palmový cukr, nakrájený na tenké hobliny1 lžíce
opražené nesolené buráky2 lžíce
limetková šťáva2 lžíce
tamarindová šťáva2 lžíce
rybí omáčka2 lžíce
lístky čerstvého koriandru, jemně nasekané2 lžíce
lístky čerstvé máty, jemně nasekané2 lžíce

Přesné odmněřování surovin není úplně důležitý – v thajské kuchyni se na to moc nehraje a u omáček k masu už vůbec ne. Budete to muset párkrát vyzkoušet, dokud nenajdete ten správný poměr, který vám bude fungovat.

  1. Celé chilli papričky opečte v troubě na 220 °C na roštu nahoře blízko spirály. Když ztmavnou a zkřehnou a krásně voní, jsou tak akorát. Jde to docela rychle, jen pár minut. Doporučuju to hlídat, protože stačí málo a shoří.
    Chilli samozřejmě můžete i ogrilovat nebo na sucho opražit na pánvi.
  1. Hoďte chilli do hmoždíře a rozbijte je na jemné vločky.
  2. Přidejte česnek a utlučte do hladké pasty.
  3. Přidejte palmový cukr a pokračujte v hmoždění, dokud se v pastě nerozpustí.
  4. Přidejte buráky a tlučte do hrubé pasty.
  5. Přidejte všechny ostatní ingredience - limetkovoutamarindovou šťávu, rybí omáčkulístky koriandrumáty a dobře promíchejte.
  6. Ochutnejte. Omáčka by měla být příjemně sladká a ostrá, dominantní by ale být svěžest ovoce a bylinek a díky rybí omáčce by chuť měla mít hloubku. Zároveň by měla být možná až moc výrazná – kdybyste ji udělali tak akorát, s rybou by se pak zdála mdlá.

V Thajsku se obvykle podává ke grilované rybě, ale hodí se snad k libovolnému grilovanému masu.

Seznam surovin

 
sušené červené chilli 2-4 ks ×
česnek 2 stroužky ×
palmový cukr 1 lžíce ×
opražené nesolené buráky 2 lžíce ×
limetka 1 ks ×
tamarindová šťáva 2 lžíce ×
rybí omáčka 2 lžíce ×
čerstvý koriandr ×
čerstvá máta ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost