Thajská omáčka ke grilované rybě

sušené červené chilli | 3–4 ks, podle chuti |
česnek | 2 stroužky |
palmový cukr, nakrájený na tenké hobliny | 1 lžíce |
opražené nesolené buráky | 2 lžíce |
limetková šťáva | 2 lžíce |
tamarindová šťáva | 2 lžíce |
rybí omáčka | 2 lžíce |
lístky čerstvého koriandru, jemně nasekané | 2 lžíce |
lístky čerstvé máty, jemně nasekané | 2 lžíce |
Přesné odmněřování surovin není úplně důležitý – v thajské kuchyni se na to moc nehraje a u omáček k masu už vůbec ne. Budete to muset párkrát vyzkoušet, dokud nenajdete ten správný poměr, který vám bude fungovat.
- Celé chilli papričky opečte v troubě na 220 °C na roštu nahoře blízko spirály. Když ztmavnou a zkřehnou a krásně voní, jsou tak akorát. Jde to docela rychle, jen pár minut. Doporučuju to hlídat, protože stačí málo a shoří. Chilli samozřejmě můžete i ogrilovat nebo na sucho opražit na pánvi.
- Hoďte chilli do hmoždíře a rozbijte je na jemné vločky.
- Přidejte česnek a utlučte do hladké pasty.
- Přidejte palmový cukr a pokračujte v hmoždění, dokud se v pastě nerozpustí.
- Přidejte buráky a tlučte do hrubé pasty.
- Přidejte všechny ostatní ingredience - limetkovou a tamarindovou šťávu, rybí omáčku a lístky koriandru a máty a dobře promíchejte.
- Ochutnejte. Omáčka by měla být příjemně sladká a ostrá, dominantní by ale být svěžest ovoce a bylinek a díky rybí omáčce by chuť měla mít hloubku. Zároveň by měla být možná až moc výrazná – kdybyste ji udělali tak akorát, s rybou by se pak zdála mdlá.
V Thajsku se obvykle podává ke grilované rybě, ale hodí se snad k libovolnému grilovanému masu.