Šanghajské pak choy s černými fazolemi

Jednoduchá a přitom naprosto autentická metoda přípravy pak choy, s kterou se běžně setkáte v Šanghaji. Jak je pro šanghajskou kuchyni typické, výsledná chuť je lehká a zachovává původní chutě použitých surovin.

Pak choy
Základ
pak choy1 ks
česnek, nasekaný velmi nahrubo3 stroužky
olej1 lžíce
fermentované černé fazole½ lžičky

Pak choy je takový zelí. Dřív jsem ho vídal jen v pražské tržnici Sapa a sem tam u Vietnamců, ale v poslední době bývá k dostání i v kdejakém větším supermarketu.

Množství oleje je přibližné – záleží na velikosti pak choy, pánvi (např. na litině budete oleje potřebovat víc než na teflonu) atd. Určitě si s tím nějak poradíte ;)

Omáčka
voda3 lžíce
pepř bílý, mletýpořádná špetka
bramborový škrob½ lžičky
sójová omáčka1 lžička
sezamový olej1 lžička

Fermentované černé fazole (čínsky 豆豉, latinkou obvykle dòuchǐ nebo tochi a vyslovované [dóči]) jsou jediná exotická surovina potřebná pro tento recept. Zároveň jsou ale také naprosto nezbytné. Vyrábí se fermentací černých sójových bobů a chutnají a voní slaně a trochu podezřele. Jsou ale jednou z kouzelných ingrediencí čínské kuchyně – obzvlášť se hodí do nejrůznějších stir-fries připravovaných na woku. Špatně se shání, ale čínský obchod v Sapě je prodává.

  1. Rozřízněte pak choy podélně na půl. Propláchněte ve studené vodě v misce (pod tekoucí vodou se vám pravděpodobně nepodaří vymýt případný písek).
  2. Pak choy zalijte vařící vodou a nechte blanšírovat 45 s. Slejte přes cedník a nechte pořádně okapat.
  3. Zatímco pak choy okapává, připravte si omáčku: v menší misce smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, bílý pepř, škrobvodu.
  4. Stranou nože rozdrťte stroužky česneku, odstraňte střed a česnek velmi nahrubo nasekejte.
  5. Rozpalte pánev na prudkém ohni. Nalijte na ni olej. Mělo by ho být tolik, aby v tenké vrstvě pokryl celé dno. Nechte ho také rozpálit a když se z něj bude skoro kouřit, hoďte do pánve nasekaný česnekfermentované černé fazole. Za stálého míchaní smažte, až se směs krásně rozvoní. Nebude to trvat déle než 30 sekund.
  6. Přidejte okapané pak choy a minutu nebo dvě ho opékejte ze všech stran. Dávejte pozor, aby se vám nepřipálil česnek s fazolemi. Pokud by to hrozilo, můžete pak choy podlít lžící nebo dvěma vody. Když konce lístků začnou vadnou, je čas na omáčku.
  7. Odsuňte pak choy na strany pánve – uděláte si tak uprostřed trochu místa. Promíchněte omáčku v misce a nalijte ji do středu pánve. Počkejte, až se začne vařit, a pak choy v ní pěkně obalte. Ihned servírujte.

PS: Název pak choy pochází z kantonštiny, někdy se také přepisuje jako pak choi nebo bok choy. Japonci tomuhle zelí říkají chingensai a Vietnamci cải thìa.

Seznam surovin

 
pak choy 1 ks ×
česnek 3 stroužky ×
olej 1 lžíce ×
fermentované černé fazole 0.5 lžičky ×
voda 3 lžíce ×
pepř bílý, mletý 1 špetka ×
bramborový škrob 0.5 lžičky ×
sójová omáčka 1 lžička ×
sezamový olej 1 lžička ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost