Pražský koláč

Pražský koláč je enigma. O jeho původu a historii nikdo nic neví. Doma se tradičně nepeče a zdá se, že ho znají opravdu jen Pražáci. Téměř jistě ale pochází ze Střední Evropy. Ve francouzském Saint Tropez ho sice znají jako Tarte Tropézienne, ale ten tam poprvé někdy v padesátých letech dvacátého století upekl Alexandre Micka, původem polský cukrář.

Pražský koláč
mouka hladká250 g
mouka polohrubá250 g
majonéza240 g
vejce1 ks
žloutek na potření1 ks
droždí20 g
cukr50 g
mléko, vlažné150 ml
sůlpořádná špetka

Pozor na to, že některé majonézy obsahují škrob. Ty jsou do těsta zcela nevhodné – bude pak méně nadýchané.

  1. Udělejte těsto: do mísy dejte hladkoupolohrubou mouku, sůl, nadrobené droždí, cukr, mléko, vejcemajonézu. Vařečkou umíchejte do hladkého těsta. Bude trochu lepivé a kvůli majonéze na dotek mastné.
  2. Těsto zformujte do bochánku, ze všech stran pomoučete, přikryjte utěrkou a nechte cca půl hodiny kynout.
  3. Těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte ho do kulaté placky tlusté cca 1 cm.
  4. Placku dejte na pečící papír na plech a nechte pod utěrkou ještě chvíli kynout
  5. (Zatím si připravte drobenku.)
  6. Koláč potřete ušlehaným žloutkem a posypte ho drobenkou.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 170–180ºC přibližně 15 minut.
  8. Upečený koláč nechte vychladnout, pak ho vodorovně rozřízněte.
  9. Naplňte náplní – namažte spodní stranu náplní (nebo ji můžete nastříkat cukrářským pytlíkem), přiklopte vrchní částí a je to.

Podle receptu Karolíny Kocincové, šéfcukrářky pražského hotelu Kempinski

Drobenka

cukr35 g
hrubá mouka50 g
skořicepořádná špetka
máslo30 g
  1. Nastrouhejte máslo do misky.
  2. Přidejte mouku, cukr a navrch skořici. Vše promíchejte, až se jednotlivé suroviny pěkně spojí a máte drobenku.

Náplň

máslo125 g
vaječňák1 cl
vyšlehaná smetana250 g
cukr25 g
měkký tvaroh125 g

Tvaroh je lepší obyčejný než vysokotučný – v náplni je dost másla a smetany. Pokud chcete náplň lehčí, nahraďte část másla tvarohem.

  1. Utřete do hladka máslocukrem.
  2. Přidejte tvaroh a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
  3. Pak vaječňák a opět dobře promíchejte, aby se vše spojilo. (Místo vaječňáku můžete použít libovolný likér nebo dokonce voňavý tvrdý alkohol, který máte po ruce.)
  4. A nakonec ručně metličkou vmíchejte vyšlehanou smetanu – důkladně, ale zároveň krátce, aby vám nespadla.

Seznam surovin

 
mouka hladká 250 g ×
mouka polohrubá 250 g ×
majonéza 240 g ×
vejce 2 ks ×
droždí 20 g ×
cukr 110 g ×
mléko 150 ml ×
sůl 1 špetka ×
mouka hrubá 50 g ×
skořice 1 špetka ×
máslo 155 g ×
vaječňák 1 cl ×
smetana ke šlehání 250 g ×
měkký tvaroh 125 g ×
Nebo recept vyberte podle
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost