Pražský koláč
Pražský koláč je enigma. O jeho původu a historii nikdo nic neví. Doma se tradičně nepeče a zdá se, že ho znají opravdu jen Pražáci. Téměř jistě ale pochází ze Střední Evropy. Ve francouzském Saint Tropez ho sice znají jako Tarte Tropézienne, ale ten tam poprvé někdy v padesátých letech dvacátého století upekl Alexandre Micka, původem polský cukrář.

mouka hladká | 250 g |
mouka polohrubá | 250 g |
majonéza | 240 g |
vejce | 1 ks |
žloutek na potření | 1 ks |
droždí | 20 g |
cukr | 50 g |
mléko, vlažné | 150 ml |
sůl | pořádná špetka |
Pozor na to, že některé majonézy obsahují škrob. Ty jsou do těsta zcela nevhodné – bude pak méně nadýchané.
- Udělejte těsto: do mísy dejte hladkou a polohrubou mouku, sůl, nadrobené droždí, cukr, mléko, vejce a majonézu. Vařečkou umíchejte do hladkého těsta. Bude trochu lepivé a kvůli majonéze na dotek mastné.
- Těsto zformujte do bochánku, ze všech stran pomoučete, přikryjte utěrkou a nechte cca půl hodiny kynout.
- Těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte ho do kulaté placky tlusté cca 1 cm.
- Placku dejte na pečící papír na plech a nechte pod utěrkou ještě chvíli kynout
- (Zatím si připravte drobenku.)
- Koláč potřete ušlehaným žloutkem a posypte ho drobenkou.
- Pečte v troubě předehřáté na 170–180ºC přibližně 15 minut.
- Upečený koláč nechte vychladnout, pak ho vodorovně rozřízněte.
- Naplňte náplní – namažte spodní stranu náplní (nebo ji můžete nastříkat cukrářským pytlíkem), přiklopte vrchní částí a je to.
Podle receptu Karolíny Kocincové, šéfcukrářky pražského hotelu Kempinski
Drobenka
cukr | 35 g |
hrubá mouka | 50 g |
skořice | pořádná špetka |
máslo | 30 g |
- Nastrouhejte máslo do misky.
- Přidejte mouku, cukr a navrch skořici. Vše promíchejte, až se jednotlivé suroviny pěkně spojí a máte drobenku.
Náplň
máslo | 125 g |
vaječňák | 1 cl |
vyšlehaná smetana | 250 g |
cukr | 25 g |
měkký tvaroh | 125 g |
Tvaroh je lepší obyčejný než vysokotučný – v náplni je dost másla a smetany. Pokud chcete náplň lehčí, nahraďte část másla tvarohem.
- Utřete do hladka máslo s cukrem.
- Přidejte tvaroh a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Pak vaječňák a opět dobře promíchejte, aby se vše spojilo. (Místo vaječňáku můžete použít libovolný likér nebo dokonce voňavý tvrdý alkohol, který máte po ruce.)
- A nakonec ručně metličkou vmíchejte vyšlehanou smetanu – důkladně, ale zároveň krátce, aby vám nespadla.