Mazanec
Mazanec je taková velikonoční vánočka. Používá se stejné sladké poměrně hutné kynuté těsto. Liší se jen tvarem.

hladká mouka | 230 g |
polohrubá mouka | 100 g |
vlažné mléko | 110 ml |
droždí | 20 g |
cukr | 60 g |
vanilkový cukr | 1 pytlík |
máslo | 70 g |
sůl | pořádná špetka |
citronová kůra | z 1 citronu |
vejce | 1 ks |
nasekané loupané mandle | 40 g |
mandlové plátky | na posypání |
rozšlehané vejce na pomazání | 1 ks |
Podle většiny receptů se do těsta přidávají i rozinky. Je to na vás. Já je nepoužívám. Mám k nim podobný vztah jako ke kečupu – dobrý, ale všechno přerazí.
- Mazanec se zadělává na omládek. Začněte tím, že do mísy přesejte hladkou a polohrubou mouku a promíchejte je.
- V mouce udělejte důlek, nalijte do něj 2/3 mléka a rozdrobte do něj droždí.
- Do mléka s droždím postupně přimíchávejte ze stran mouku, dokud v důlku nemáte těstíčko husté asi jako na palačinky.
- Povrch lehce posypejte trochou hladké mouky, aby těstíčko nevysychalo a nechte v teplém místě vzejít cca 30 minut. Metoda na omládek díky delšímu prokvašení zajistí lepší chuť i strukturu těsta. Kvasinky vyrobí více alkoholu a CO2 a aktivované enzymy obsažené v mouce prodlouží lepkové řetězce a těsto tak bude moct víc nabýt na objemu.
- Přidejte cukr a vanilkový cukr, sůl, vejce a máslo, a nastrouhejte kůru z jednoho citronu (strouhejte jen po povrchu tu žlutou vrstvu, ta bílá pod je hořká). Dolijte zbylé mléko a vypracujte do hladkého těsta.
- Když to skoro máte, přidejte sekané mandle.
- Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho na válu odpočinout cca 30 minut. (Dřevěný vál je nejlepší, protože nestudí. Naopak kámen nebo nerez se vůbec nehodí.)
- Po půl hodině těsto rukama lehce propracujte. Uzavřete všechny spáry, vytvarujte do bochánku-mazance a dejte na plech někam do tepla na hodinu kynout. Že je správně nakynuto poznáte, že bochánek tak 2× nabyde a když do něj dloubnete prstem, těsto bude pružit a vrátí se zpět.
- Pomašlujte mazanec rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.
- Navrchu bochánek prořízněte nebo prostřihněte do kříže (já používám perořízek, tím to jde krásně). Obvyklé vysvětlení je, že kříž připomíná Kristovu oběť. Ale proříznutí má i mnohem prozaičtější a důležitější důvod. Je to technologická vychytávka, která zajistí, že při pečení má z těsta kudy unikat pára a vnitřek mazance tak nezůstane po upečení mokrý.
- Pečte cca 40–50 minut v troubě vyhřáté na 160°C. Mazanec je hotový, když je krásně zlatý a projde testem špejlí (zapíchnete do něj špejli a když vyjde ven suchá, je upečeno).