Mazanec

Mazanec je taková velikonoční vánočka. Používá se stejné sladké poměrně hutné kynuté těsto. Liší se jen tvarem.

Mazanec
hladká mouka230 g
polohrubá mouka100 g
vlažné mléko110 ml
droždí20 g
cukr60 g
vanilkový cukr1 pytlík
máslo70 g
sůlpořádná špetka
citronová kůraz 1 citronu
vejce1 ks
nasekané loupané mandle40 g
mandlové plátkyna posypání
rozšlehané vejce na pomazání1 ks

Podle většiny receptů se do těsta přidávají i rozinky. Je to na vás. Já je nepoužívám. Mám k nim podobný vztah jako ke kečupu – dobrý, ale všechno přerazí.

  1. Mazanec se zadělává na omládek. Začněte tím, že do mísy přesejte hladkoupolohrubou mouku a promíchejte je.
  2. V mouce udělejte důlek, nalijte do něj 2/3 mléka a rozdrobte do něj droždí.
  3. Do mlékadroždím postupně přimíchávejte ze stran mouku, dokud v důlku nemáte těstíčko husté asi jako na palačinky.
  4. Povrch lehce posypejte trochou hladké mouky, aby těstíčko nevysychalo a nechte v teplém místě vzejít cca 30 minut. Metoda na omládek díky delšímu prokvašení zajistí lepší chuť i strukturu těsta. Kvasinky vyrobí více alkoholu a CO2 a aktivované enzymy obsažené v mouce prodlouží lepkové řetězce a těsto tak bude moct víc nabýt na objemu.
  5. Přidejte cukrvanilkový cukr, sůl, vejcemáslo, a nastrouhejte kůru z jednoho citronu (strouhejte jen po povrchu tu žlutou vrstvu, ta bílá pod je hořká). Dolijte zbylé mléko a vypracujte do hladkého těsta.
  6. Když to skoro máte, přidejte sekané mandle.
  7. Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho na válu odpočinout cca 30 minut. (Dřevěný vál je nejlepší, protože nestudí. Naopak kámen nebo nerez se vůbec nehodí.)
  8. Po půl hodině těsto rukama lehce propracujte. Uzavřete všechny spáry, vytvarujte do bochánku-mazance a dejte na plech někam do tepla na hodinu kynout. Že je správně nakynuto poznáte, že bochánek tak 2× nabyde a když do něj dloubnete prstem, těsto bude pružit a vrátí se zpět.
  9. Pomašlujte mazanec rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.
  10. Navrchu bochánek prořízněte nebo prostřihněte do kříže (já používám perořízek, tím to jde krásně). Obvyklé vysvětlení je, že kříž připomíná Kristovu oběť. Ale proříznutí má i mnohem prozaičtější a důležitější důvod. Je to technologická vychytávka, která zajistí, že při pečení má z těsta kudy unikat pára a vnitřek mazance tak nezůstane po upečení mokrý.
  11. Pečte cca 40–50 minut v troubě vyhřáté na 160°C. Mazanec je hotový, když je krásně zlatý a projde testem špejlí (zapíchnete do něj špejli a když vyjde ven suchá, je upečeno).

Seznam surovin

 
mouka hladká 230 g ×
mouka polohrubá 100 g ×
mléko 110 ml ×
droždí 20 g ×
cukr 60 g ×
vanilkový cukr 1 pytlík ×
máslo 70 g ×
sůl 1 špetka ×
citron 1 ks ×
vejce 2 ks ×
sekané loupané mandle 40 g ×
mandlové plátky trochu ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost