Khao jee – laoská grilovaná lepivá rýže

  • 4 porcí
  • Thajsko Kuchyně
  • Svačina Chod
  • Snadné Pracnost
  • 20 / 600 min Aktivní / celkem

Tradiční laoská a severothajská úprava lepivé rýže. Dnes je ale stejně jako další tamní jídla široce rozšířená po celém Thajsku. Rýže často bývá napíchaná na špejlích, aby se při grilovaní dobře otáčela. Někdy je také místo do placiček vytvarována do podlouhlých buřtíků. Obvykle se jí k snídani nebo ke svačině kdykoliv během dne.

Khao jee
lepivá rýže, namočená den předem Lepivá rýže po uvaření chutná specificky sladce a hodně lepí. Když je syrová, jsou její zrna bílá a neprůsvitná, po uvaření naopak zprůsvitní. Její škrob na rozdíl od obyčejné rýže neobsahuje žádnou nebo skoro žádnou amylózu, zato je v něm hodně amylopektinu – to proto tak lepí. Je běžně k dostání v pražské Sapě nebo v asijských obchodech. Obyčejnou rýží se v tomto případě nahradit nedá, placičky by se vám rozpadli. Anglicky se jí říká buď prostě sticky rice anebo také glutinous rice. I když by se to z anglického názvu mohlo zdát, gluten neboli lepek neobsahuje.320 g
vejce1 ks
sůlšpetka
bílý pepř, mletýšpetka
olejtrocha na potření grilu
  1. Lepivou rýži propláchněte ve studené vodě. Dejte ji do hrnce plného studené vody, přiklopte a nechte přes noc namočit (namočená rýže bude uvaření jemnější).
  2. Další den rýži sceďte. Dobře ji v cedníku protřepejte, abyste z ní dostali co nejvíc vody. Vystelte pařák platýnkem (to aby se vám rýže nepřilepila k pařáku) a dejte ho na hrnec s cca 5 cm vody. Přiveďte k mírnému varu. Nasypte rýži do pařáku, překryjte dalším plátýnkem a nechte v páře vařit. Rýže je hotová, když je lepivá a měkká. Obvykle to trvá 30–45 minut. Hotovou rýži nechte před použitím přikrytou vlhkým plátýnkem, aby nevyschla.
    Máte-li rýžovar, můžete rýži uvařit v něm. Ty lepší pro ni mají i vlastní stupnici. Rýže bude o něco měkčí a lepivější, než kdybyste ji udělali v páře, ale pro khao jee je to spíš výhoda. Pro přípravu v rýžovaru není třeba rýži namáčet přes noc, ale je to lepší.
  3. Zatímco se rýže vaří, roklepněte do misky vejce a rozšlehejte ho vidličkou. Nemusí to být perfektní. Přidejte špetku bílého pepřesoli a ještě trochu prošlehejte. Zatím odložte.
  4. Rozpalte gril nebo grilovací pánev na vyšší střední teplotu.
  5. Když je rýže hotová, namočte si ruce do studené vody a rýži ještě za horka zformujte do placiček, přibližně 7 cm v průměru a něco málo přes 1 cm silných. Rýži přitom stiskněte k sobě, aby vám držela pohromadě.
  6. Položte placky na gril. Opečte je ze spodu do zlatova, pak je otočte a opečte je zrovna tak i z druhé strany.
  7. Když jsou placky opečené, potřete vrchní vrstvu rozšlehaným vejcem a otočte ji dospodu. Opět opečete dozlatova. Opakujte i z druhé strany.
    Placky můžete natřít vejcem ještě jednou, ale pozor! Pokud byste to udělali mnohokrát, vznikne vám na povrchu vaječná omeleta.
    Hotové placky by měly být uvnitř měkce žvýkavé a vláčné, povrch by měl být křupavý a voňavě opečený. Ihned servírujte.

Seznam surovin

 
lepivá rýže 320 g ×
vejce 1 ks ×
sůl špetka ×
bílý pepř, mletý špetka ×
olej ×
Nebo recept vyberte podle
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost