Khai chiao – thajská omeleta s vepřovým

Omeleta možná není to nejlepší označení. Tahle je totiž dva centimetry vysoká a plná masa. A nejí se k snídani. Thajci si ji dávají buď s rýží jako hlavní jídlo anebo jako součást sam rap – tradiční hostiny s mnoha jídly – při které skvěle doplňuje kyselá a ostrá jídla.

Khai Chiao Muu Sap
vejce4 ks
mleté vepřové maso (kýta)70 g
rybí omáčka2 lžičky
sójová omáčka2 lžičky
pepř bílý, mletý Moc nedoporučuju mletý z pyltíku ze supermarketu. Ten je hlavně kyselý a pozná se to i v hotovém jídle. Nejlepší je samozřejmě si čerstvě nadrtit na prach kuličky celého bílého pepře z nějakého obchodu s kořením.pořádná špetka
olej na smažení Já používám obyčejný řepkový: bezpečně vydrží vyšší teplotu než olivový nebo slunečnicový, nestojí moc a nepropůjčuje jídlu žádnou výraznou chuť ani vůni.hodně, 200–400 ml
Navrch
lístky čerstvého koriandruhrst
čerstvé červené chilli (ptačí oko)1 ks
  1. Rozklepněte vejce do větší misky a lehce je rozšlehejte vidličkou.
  2. Přidejte mleté vepřové, rybísójovou omáčkubílý pepř. Promíchejte, ať nemáte všechno maso a pepř v jednom kuse.
  3. Do větší pánve nalijte olej na smažení. Nešetřete s ním, potřebujete aby v něm omeleta pěkně volně plavala: 2–3 cm vrstva je tak akorát. Rozpalte olej na něco přes 180°C – ideální je, když se z něj začne lehce kouřit.
    Já smažím v ⌀37 cm woku a je to OK. Ideální by byl ale o něco menší, kolem ⌀30 cm. Omeleta by byla o něco vyšší a také by se pak lépe obracela.
  4. Nalijte vejce do rozpáleného oleje z výšky cca 20 cm. Lijte rychle na jeden zátah, ale přitom pěkně plynule, ať vám olej nestříká kolem pánve. Vejce hned začne bublat a tvořit oblaka. Jste-li odvážní, můžete je obracečkou pošťouchnout směrem ke středu. Dostanete tak vyšší omeletu o menším průměru. Smažte, dokud nejsou okraje zlaté. Pak omeletu otočte a ještě chvíli (do 1 minuty) smažte z druhé strany. Vyndejte z pánve a položte na mřížku okapat.
  5. Navrch hoďte trochu tence nasekaného chilli a pár lístků koriandru. Podávejte s rýží (hodí se jasmínová i lepivá) a s chilli v rybí omáčce – ať si omeletu může každý dochutit podle svého. Thajská omeleta s mletým vepřovým

Protože khai chiao bývá jedno z mnoha jídel, uvádím recept jako 4 porce. Pokud si ale dáte jen omeletu s rýží, počítejte, že jsou spíš 2–3.

Seznam surovin

 
vejce 4 ks ×
vepřové maso (kýta), mleté 70 g ×
rybí omáčka 2 lžičky ×
sójová omáčka 2 lžičky ×
bílý pepř špetka ×
olej 200-400 ml ×
čerstvý koriandr hrst ×
čerstvé červené chilli (ptačí oko) 1 ks ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost