Fish'n'chips v pivním těstíčku
Smažená ryba s hranolkami. Klasický anglický fast food. Anglického ale na něm původně není vůbec nic. Je to jeden z prvních příkladů fusion kuchyně. Hranolky vynalezli ve Francii. Nebo v Belgii. Smaženou rybu do Anglie přinesli židovští uprchlíci z Portugalska a Španělska. A pak to před 150 lety nějakého Angličana napadlo servírovat dohromady.

Jen pro pořádek na začátek: tohle je jen půlka receptu. Dozvíte se, jak udělat smaženou rybu. Hranolky určitě zvládnete sami ;)
nilský okoun | 500 g |
těstíčko | |
olej na smažení |
Můžete použít i jinou rybu než nilského okouna. Snad každá s bílým masem je vhodná. Naopak se nehodí tučné ryby s výraznou chutí jako jsou losos nebo tuňák.
hladká mouka | 50 g |
bramborový škrob | 50 g |
prášek do pečiva | 1/2 lžičky |
bylinková sůl | 1/4 lžičky |
bílý pepř, mletý | 1/2 lžičky |
pivo, pořádně vychlazený | 100 ml |
Pivo doporučuju Hoegaarden, dobrá budou ale i jiná witbier. Jsou méně hořká a kořeněná koriandrem a pomerančovou kůrou a těstíčko tak bude chutnat lehce a ne-pivně. Hodně chmelená a hořká jsou naopak nevhodná. Pivo se totiž používá ani ne tak kvůli chuti, ale proto že jeho obsah alkoholu a CO2 zařídí křupavější těstíčko.
Bylinková sůl je prostě sůl, do které přidáte trochu v hmoždíři na prach rozdrcených sušených bylinek. Já dávám obvykle bazalku, oregano a majoránku. Bylinek není potřeba moc, mají to jen lehce navonět a odlehčit.
- Rybu osušte papírovou utěrkou a nakrájejte ji na přiměřeně velké kousky. Uděláte-li kousky menší, bude usmažená ryba křupavější (protože poměr křupavý obal : ryba bude vyšší). Větší kusy zase budou po usmažení šťavnatější. Záleží, čemu dáváte přednost.
- Ve větší misce smíchejte hladkou mouku, bramborový škrob, prášek do pečiva, bylinkovou sůl a mletý bílý pepř. Pivo zatím nechte v ledničce.
- Nalejte do pánve olej rozpalte ho na 180–200°C.
- Když je olej rozpálený, přidejte do misky s přípravou na těstíčko pivo a metlou vyšlehejte do hladka. Nešlehejte to ale zbytečně moc. Chcete, aby vám z piva v těstíčku zůstalo co nejvíc bublinek. Tím, že bude těstíčko studené, budou v něm bublinky a alkohol zařídíte, že to po usmažení bude křupavé.
- Obalujte kousky ryby v těstíčku a rovnou je házejte do oleje. Platí, že když se nebude bát a hodíte je do oleje s vervou, bude výsledek křupavější. Ale pozor, zase to nepřežeňte, abyste si neušpinili celou kuchyň a nepopálili se olejem ;)
- Smažte do zlatova. Hotové kousky průběžně vyndavejte z pánve a odkládejte je na papírovou utěrku, aby nasála přebytečný olej.
Jsou to fish'n'chips, takže ta správná příloha jsou hranolky.