Burger Bun

  • 4–6, kusů porcí
  • Mezinárodní Kuchyně
  • Pečivo Chod
  • Normální Pracnost
  • 30 / 100 min Aktivní / celkový čas

Hamburger, to je hlavně maso. Maso! Ale s mizernou houskou nebo dokonce tím kusem jedlého molitanu, který se prodává pod názvem Bulka na hamburger to nikdy nebude dobré. Nejlepší je, když si housky upečete sami.

Bulka na hamburger
mouka polohrubá250g
vejce1 + 1 na potření
mléko120 ml
sádlo3 lžíce
sezamna posypání
sůlšpetka
cukr1 lžička
droždí15g

Místo sádla můžete použít máslo – ale sádlo je lepší.

  1. Do hrnku rozdrolte droždí, přidejte cukr a zalijte asi dvěma lžícemi vlažného mléka. Trochu zamíchejte a nechte na teplém místě přikryté vzejít (pokojová teplota je OK – méně než 20°C je zima, víc než 30°C je moc). Když kvásek nabyde cca 3× a jsou v něm bubliny, je připraven k dalšímu použití (obvykle to trvá tak 10 minut).
  2. Do mísy přesejte mouku a přidejte sůl. Uprostřed mouky udělejte jamku a dejte do ní vejce a kvásek. Lehce promíchejte a pak za stálého míchání přilévejte mléko se sádlem (já rozpouštím sádlomléce a proto to přidávám najednou). Důkladně vypracujte vařečkou do hladka. Těsto bude trochu lepkavé. Pokud se bude lepit moc, můžete přisypat trochu mouky – ale nepřežeňte to, těsto by bylo těžké a hutné.
  3. Těsto v míse zformujte do bochánku a lehce ho posypte moukou, aby nevyschlo. Přikryjte utěrkou a nechte v teple cca 20–30 minut kynout.
  4. Po nakynutí těsto na válu lehce propracujte rukama. Pokud se moc lepí, trochu jej pomoučete. Rozdělte ho na 4–6 stejně velkých kousků a vyválejte z nich bochánky. Dejte je na pečící papír na plech a nechte pod utěrkou kynout opět 10–20 minut. Zatím si předehřejte troubu na 180°C.
  5. V misce rozšlehejte vidličkou druhé vejce, natřete jím nakynuté bochánky a posypte je sezamem. Pečte cca 15–20 minut. Když bochánky vyběhnou, zezlátnou, zkuste špejlí, jestli jsou hotové (špejle zapíchnutá dovnitř vyjde suchá bez drobečků).
  6. Upečené bochánky nechte vychladnout na mřížce.

Seznam surovin

 
mouka, polohrubá 250 g ×
vejce 2 ks ×
mléko 120 ml ×
sádlo 3 lžíce ×
sezam trochu ×
sůl 1 špetka ×
cukr 1 lžička ×
droždí 15 g ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost