Ačát – thajský okurkový salát

  • Thajsko Kuchyně
  • Salát Chod
  • Snadné Pracnost
  • 15 / 15 min Aktivní / celkový čas

Ačát je oblíbený doplněk jihothajské kuchyně. Servíruje se k satay (grilované špízy), biriyani nebo k vydatným tučným curry. Jasná, svěže sladkokyselá chuť zálivky a křupavá zelenina v ačátu perfektně kontrastuje s bohatostí a hladkostí kokosového mléka a těžšími zemitými tóny koření v curry pastách.

Achat
Sirup / zálivka
ocet, bílý lihový3 lžíce
cukr, bílý3 lžíce
voda3 lžíce
sůlšpetka

Ani nezkoušejte žádný vinný, jablečný nebo dokonce nějaký tmavý ocet. Ten úplně obyčejný neochucený lihový je zdaleka nejlepší.

Zelenina
šalotka, červená2 ks
jalapeño2 ks
salátová okurka1 ks

V Thajsku nepoužívají jalapeño, ale banana chilli. Jenže ty u nás neseženete a jalapeño jsou nejlepší náhrada – jsou o něco ostřejší, ale ne dramaticky a nijak to nevadí.

S okurkou je to podobné. Správně do ačátu patří libanonská okurka. Ta je téměř bez jader, její slupka je tenká a hladká a chutná spíš sladce než kořeněně. Salátová hadovka je dobrá náhrada; „hořké“ nakládačky naopak nedoporučuju.

  1. Ocet, cukr, vodu a špetku soli dejte do malého kastrůlku (nebo plechového hrnku) a na středním plameni přiveďte k varu. Zmírněte, aby se sirup jen lehce vařil. Míchejte, dokud se nerozpustí všechen cukr. Sirup ještě dvě až tři minuty vařte, aby ocet ztratil svou ostrou kyselost. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
    Sirup si můžete připravit dlouho předem. Klidně do zásoby. Vydrží v podstatě neomezeně.
  2. Těsně před servírováním nakrájejte okurku, šalotkujalapeño na menší kousky. Vše dejte do misky a zalijte sirupem. Zelenina by v něm neměla plavat, ale mělo by ho být docela dost, tak aby ji skoro pokryl. (Ačát se kompletuje těsně před servírováním, protože jinak by kvůli octu v zálivce zelenina ztratila svou barvu a změkla by.)

Odkud se ačát vzal

Ačát je typický pro thajskou muslimskou (někdy se říká jižní) kuchyni. Slovo samotné se do thajštiny dostalo asi z malajského acar – ale nějaké podobné najdete v kdejakém asijském jazyku. Filipínský tagalog zná atchara nebo atsara; v urdu, hindi, perštině a v paštó narazíte na âčâr. Úplně původně pochází (jak jinak) ze sanskrtu a znamená prostě libovolnou naloženou zeleninu. Třeba i české sladkokyselé okurky. Jen v Thajsku je to ale vždy právě tahle bleskově naložená okurka se šalotkou a chilli, někdy s pár lístky koriandru.

PS: Protože neexistuje žádný správný přepis thajštiny do latinky, můžete se běžně setkat také s achat (resp. achaat), ajat (ajaat) nebo třeba ajad (ajaad).

Seznam surovin

 
ocet, lihový 3 lžíce ×
cukr, bílý 3 lžíce ×
voda 4 lžíce ×
sůl ×
šalotka, červená 2 ks ×
jalapeño 2 ks ×
salátová okurka 1 ks ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost