Základní těsto na pizzu

Jasně, stejnou pizzu jako v pořádné peci doma neuděláte. Obyčejná trouba se na to nedá dost rozpálit. Ale pizza doma udělat jde a jde udělat překvapivě dobrá. Rozhodně lepší než libovolná dovezená. A ještě překvapivěji, není to ani moc složité.

Pizza
hladká mouka100 g
vlažná voda65 ml
cukr½ lžičky
droždí10 g
sůlpořádná špetka

Mouku můžete použít obyčejnou českou. Mnohem lepších výsledků ale dosáhnete se speciální moukou určenou přímo pro těsto na pizzu. Já používám Metro Chef Farina di Grana Tenero Tipo "00" (per pizza) z Makra (mají jen 5 kg balení). Těsto z ní je o poznání pružnější a pizza se lépe tvaruje a i chuť je o kousek lepší.

  1. Do hrnku rozdrolte droždí, přidejte cukr a zalijte asi dvěma lžícemi vlažné vody. Trochu zamíchejte a nechte na teplém místě přikryté vzejít (pokojová teplota je OK – méně než 20°C je zima, víc než 30°C je moc). Cca během 10 minut kvásek zhruba 3× nabyde a objeví se v něm bubliny – je připraven k dalšímu použití.
  2. Do mísy přesejte mouku a přidejte sůl. Uprostřed udělejte jamku a dejte do ní kvásek. Lehce promíchejte a pak za stálého míchání přilévejte zbývající vodu. Důkladně vypracujte vařečkou do krásně hladkého a pružného těsta. Pokud vám bude těsto moc lepit, můžete přisypat trochu mouky – ale nepřežeňte to, těsto by bylo těžké a hutné.
  3. Těsto v míse zformujte do bochánku a lehce ho posypte moukou, aby nevyschlo. Přikryjte utěrkou a nechte v teple (ne v troubě!) cca 20–30 minut kynout. Za tu dobu by mělo zdvojnásobit svůj objem (záleží, jak teplo máte v kuchyni).
  4. Pořádně pomoučete vál a vytvarujte pizzu. Opravdu nedoporučuju na to vzít váleček – tím vytlačíte z těsta většinu vzduchu a korpus bude po upečení spíš tvrdý než křupavý. Tvarování je přitom docela jednoduché: viz třeba tady na youtube. (Drobné upozornění: tohle je základní těsto na pizzu, takže bude o něco méně pružné a tvárné než to v ukázce.)
  5. (Dejte toppping.)
  6. Pečte v troubě rozpálené na maximum; to bývá 250°C. Pokud máte, použijte pečící kámen nebo litinový plát nebo třeba litinovou pánev otočenou vzhůru nohama. Pomůže to udržet vysokou teplotu v troubě. Pizza díky tomu rychleji naběhne a bude mít lepší kůrku. I tak se bude péct cca 8–12 minut – v peci vytápěné dřevem se pizza peče 1–1½ minuty při teplotě 485°C.

Pizza

Pokud chcete upéct v normální troubě dvě pizzy najednou, pak je udělejte obdélníkové :P

Seznam surovin

 
mouka, hladká 100 g ×
voda 65 ml ×
cukr 0.5 lžička ×
droždí 10 g ×
sůl 1 špetka ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost