Bezinkový sirup

Bezový sirup, to je moje každoroční pozdně jarní zábava. Říká se, že je prý úžasně zdravý. O tom nic nevím. Piju ho, protože mi chutná!

Lahve s bezinkovým sirupem
bezový květ
studená voda
kyselina citronová10 g (½ pytlíku) na pětilitrový hrnec
cukr½–1 kg na pět litrů sirupu, podle chuti

Květy bezu někde prostě nasbíráte. Jen pozor! Používají se zásadně (bílé) květy bezu černého. To je takový velký keř s dřevěným kmenem. V žádném případě nezkoušejte květy bezu chebdí. Jsou sice podobné, ale jedovaté. Bez chebdí není keř, ale bylina s měkkým zeleným stonkem.

Bezinkový sirup je normálně světle žlutý. Já ho mám takový do zlata, protože používám hnědý třtinový cukr. Dodá sirupu nenápadně ovocnou chuť, ale můžete použít i obyčejný bílý.

  1. Květy bezinek namočte do studené vody s kyselinou citronovou. Já je dávám do pětilitrového hrnce – květy ho naplním po okraj (nijak je nepěchuji) a pak doleju studenou vodoukyselinou citronovu. Také po okraj. Květy před namočením nemyjte, vypláchli byste z nich všechen pyl a právě pyl dodává šťávě šťávu. Kyselinu citronovou nepřidáváme kvůli chuti. Kyselina je konzervant. Vodu používejte zásadně studenou. Pokud byste květy polili horkou vodou, ztmavnou a nebudou vonět.
  2. Nechte v chladném místě namočené cca 24 hodin.
  3. Slijte květy a ještě je pořádně vyždímejte. Vzniklou bezinkovou vodu přefiltrujte přes sítko do hrnce.
  4. Nasypejte do bezinkové vody cukr a přiveďte k varu. Cukr doporučuju dát, i pokud nechcete sladký sirup. V takovém případě ho tam dejte méně. Bez něj to ale kvůli konzervující kyselině citronové bude kyselé.
  5. Sbírejte pěnu, která se začne objevovat na povrchu. Sirup tak bude lépe vydat a hlavně bude mít i čistší chuť. Vařte tak deset až dvacet minut – během té doby byste měli sirup zredukovat tak o čtvrtinu.
  6. Ještě vařící hned plňte po okraj do vyvařených skleněných lahví. Okamžitě zašpuntujte a je to.

Sirup by měl vydržet i mimo ledničku pár měsíců. Je konzervovaný kyselinou citronovou a těch deset až dvacet minut vaření by žádné bakterie přežít neměly. A protože byl naplněný do lahví ještě horký a hned zašpuntovaný, v lahvi vzniknul při chladnutí podtlak a ten by ji měl hermeticky uzavřít.

Nejlepší s ledem a bublinkatou vodou.

Seznam surovin

 
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost