Ajo Blanco – studená španělská česnečka

  • 2 porcí
  • Španělsko Kuchyně
  • Polévka Chod
  • Snadné Pracnost
  • 30 / 270 min Aktivní / celkový čas

Studená španělská polévka. Typicky andaluská záležitost. I když se největšího rozmachu dočkala za granadského kalifátu, není to původně arabská věc. Její kořeny sahají až do Říma. Je tedy starší než slavnější gazpacho. Osvěžující záležitost, ale popravdě, gazpacho je lepší ;)

Ajoblanco
Polévka
oloupané mandle60 g
studená voda260 ml
česnek1 (velký) stroužek
čerstvý bílý chleba75 g
sůlpořádná špetka
vinný ocet8 ml
olivový olej8 ml

Tradičně se používá starý chleba, ale na výsledek to nemá vliv. Snad jen, kdybyste použili starý, dejte ho o něco méně a přidejte trochu vody (ve starém chlebu je méně vody; kdybyste nechali poměry tak jak jsou, polévka bude zbytečně „chlebová“). Můžete použít francouzskou bagetu, ale lepší je něco rustikálnějšího. V každém případě vyberte nějaký dobrý chleba – jeho chuť se v ajoblanco poměrně jasně projeví. A nejlepší je použít jen střídku

Dresink
čerstvé lístky mátyhrst
bílé hroznyhrst
oloupané mandle20 g
olivový olejlžíce

Místo hroznů můžete použít i jiné šťavnaté ovoce, například meloun. Někdo dává salátovou okurku (tj. zeleninový meloun ;) – ale právě sladké ovoce představuje ten správný kontrast k palčivosti česneku a kyselé svěžesti octa.

  1. Nakrájejte (nebo natrhejte) bílý chleba na kusy velké cca 3 × 3 × 3 cm.
  2. Utlučte stroužek česneku na jemnou pastu v hmoždíři. Nemáte-li hmoždíř, můžete ho obyčejně utřít ostrým nožem se špetkou soli, nebo ho nastrouhat na struhátku na zázvor. Nebo ho jen tak hrubě nasekejte a s tím nemusíte zabývat vůbec a pak pořádně mixovat.
  3. Dejte vodu, mandlečesnek do mixéru a umixujte do hladka.
  4. Přidejte chleba a opět mixujte do krásně hladkého krému.
  5. Ocet, olivový olejsůl a ještě chvíli pomixujte. Ochutnejte a případně dochuťte ještě trochou česneku, octa nebo soli. Všechny tyto chutě by se měly v polévce zřetelně a vyrovnaně projevit. Ale nepřežeňte to: až se polévka během chlazení uleží, chutě se rozvinou a budou výraznější.
  6. Přeceďte polévku přes jemné sítko. Není to sice nezbytné, ale polévka pak bude dokonale hladce krémová.
  7. Dejte polévku v uzavřené nádobě vychladit alespoň na čtyři hodiny do lednice. Chcete, aby před podáváním byla naprosto ledová.
  8. Před servírováním si připravte dresink. Nahrubo nasekejte loupané mandle, mátu nakrájejte na tenké proužky, hrozny překrojte na půlky nebo čtvrtky a vypeckujte je. Vše promíchejte s olivovým olejem – ten měl by ostatní suroviny tak akorát pokrýt, nemělo by to v něm plavat.
  9. Vyndejte polévku z lednice a ochutnejte ji. Je-li třeba, přidejte kapku octa nebo špetku soli. Je-li opravdu hustá, můžete ji naředit trochou ledové vody. Měla by být krémová, aby se v ní dresink okamžitě nepotápěl, ale na druhou stranu by neměla být hustá jako pudink.
  10. Rozdělte polévku do servírovacích misek, dejte navrch dresink a je to.

Seznam surovin

 
mandle, loupané 80 ×
voda 260 ml ×
česnek 1 stroužek ×
bílý chleba 75 g ×
sůl ×
vinný ocet 8 ml ×
olivový olej 12 ml ×
máta, čerstvé lístky 1 hrst ×
bílé hrozny 1 hrst ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost