Smažená vejce v panang curry s kousky kuřete
Jednoduché středothajské jídlo – ideální, když vám zbyde trocha kuřete a curry pasty poté, co jste vařili laksu.

vejce | 2 ks |
kokosové mléko | 220 ml |
panang curry pasta | 15 g |
palmový cukr | 10 g |
rybí omáčka | podle chuti |
kuřecí maso, nakrájené nadrobno | 60 g |
čerstvé červené chilli (ptačí oko) | 1 ks |
lístky kafrové limetky Kafrové limetce se také říká mauricjská papeda. Odborně je to citrus hystrix. Má pevné voskové tmavě zelené lístky. Dají se koupit sušené (v Sapě, u některých vietnamců, v Makru), ale čerstvé jsou samozřejmě lepší (v Sapě a myslím, že jsem je parkrát viděl i v Makru). | 10 ks |
olej | na smažení |
- Odstraňte tuhé středy z limetkových lístků. Natrhejte je na malé kousky (menší než půl cm po straně). Používáte-li sušené, dejte je namočit do trochy vody.
- Usmažte vejce jako volská oka. Dejte si do pánve víc oleje, ať v něm vejce mohou lehce plavat – když mají zlaté křupavé okraje, ale ještě tekuté žloutky, jsou tak akorát.
- Cca třetinu kokosového mléka nalejte na pánev a na středním plameni přiveďte k varu.
- Rozpusťte v mléce pastu panang a nechte zvolna bublat. Po pár minutách se vám na povrchu začnou objevovat oka oleje. Postupně přilévejte zbývající kokosové mléko – vždy promíchejte, chvíli vařte, a když se zase objeví oka, přilejte další.
- Nastrouhejte do omáčky palmový cukr (hodíte-li ho tam celý kousek, bude se rozpouštět opravdu dlouho). Zamíchejte, nechte chvíli bublat a ochutnejte. Mělo by to být příjemně slané, pěkně zakulacené díky cukru a bohaté díky kokosovému mléku. Je-li třeba, přidejte ještě trochu palmového cukru nebo dochuťte rybí omáčkou. Pozor na to, že některé panang pasty jsou samy slané až dost (např. ta asi nejběžnější od Cock Brand) – v takovém případě rybí omáčku vynechte.
- Hoďte dovnitř kuře, nasekané čerstvé chilli a limetkové listy. Vařte, dokud není kuře hotové.
- Na talíř dejte smažená vejce a přelijte je curry. Navrch ozdobte ještě trochou natrhaných limetkových lístků a pár kousky chilli. Podávejte s rýží.