Smažená vejce v panang curry s kousky kuřete

Jednoduché jihothajské jídlo – ideální, když vám zbyde trocha kuřete a curry pasty poté, co jste vařili laksu.

Khai Dao Panang
vejce2 ks
kokosové mléko220 ml
panang curry pasta15 g
palmový cukr10 g
rybí omáčkapodle chuti
kuřecí maso, nakrájené nadrobno60 g
čerstvé červené chilli (ptačí oko)1 ks
lístky kafrové limetky Kafrové limetce se tttaké říká mauricjská papeda. Odborně je to citrus hystrix. Má pevné voskové tmavě zelené lístky. Dají se koupit sušené (v Sapě, u některých vietnamců, v Makru), ale čerstvé jsou samozřejmě lepší (v Sapě a myslím, že jsem je parkrát viděl i v Makru).10 ks
olejna smažení
  1. Odstraňte tuhé středy z limetkových lístků. Natrhejte je na malé kousky (menší než půl cm po straně). Používáte-li sušené, dejte je namočit do trochy vody.
  2. Usmažte vejce jako volská oka. Dejte si do pánve víc oleje, ať v něm vejce mohou lehce plavat – když mají zlaté křupavé okraje, ale ještě tekuté žloutky, jsou tak akorát.
  3. Cca třetinu kokosového mléka nalejte na pánev a na středním plameni přiveďte k varu.
  4. Rozpusťte v mléce pastu panang a nechte zvolna bublat. Po pár minutách se vám na povrchu začnou objevovat oka oleje. Postupně přilévejte zbývající kokosové mléko – vždy promíchejte, chvíli vařte, a když se zase objeví oka, přilejte další.
  5. Nastrouhejte do omáčky palmový cukr (hodíte-li ho tam celý kousek, bude se rozpouštět opravdu dlouho). Zamíchejte, nechte chvíli bublat a ochutnejte. Mělo by to být příjemně slané, pěkně zakulacené díky cukru a bohaté díky kokosovému mléku. Je-li třeba, přidejte ještě trochu palmového cukru nebo dochuťte rybí omáčkou. Pozor na to, že některé panang pasty jsou samy slané až dost (např. ta asi nejběžnější od Cock Brand) – v takovém případě rybí omáčku vynechte.
  6. Hoďte dovnitř kuře, nasekané čerstvé chillilimetkové listy. Vařte, dokud není kuře hotové.
  7. Na talíř dejte smažená vejce a přelijte je curry. Navrch ozdobte ještě trochou natrhaných limetkových lístků a pár kousky chilli. Podávejte s rýží.

Seznam surovin

 
vejce 2 ks ×
kokosové mléko 220 ml ×
panang curry pasta 15 g ×
palmový cykr 10 g ×
rybí omáčka ×
kuřecí maso 60 g ×
čerstvé červené chilli (ptačí oko) 1 ks ×
lístky kafrové limetky 10 ks ×
olej na smažení ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost