Fish'n'chips

Smažená ryba s hranolkami. Klasický anglický fast food. Anglického ale na něm původně není vůbec nic. Je to jeden z prvních příkladů fusion kuchyně. Hranolky vynalezli ve Francii. Nebo v Belgii. Smaženou rybu do Anglie přinesli židovští uprchlíci z Portugalska a Španělska. A pak to před 150 lety nějakého Angličana napadlo servírovat dohromady.

Fish'n'chips

Jen pro pořádek na začátek: tohle je jen půlka receptu. Dozvíte se, jak udělat smaženou rybu. Hranolky určitě zvládnete sami ;)

Suroviny na smaženou rybu
nilský okoun500 g
těstíčko
olej na smažení

Můžete použít i jinou rybu než nilského okouna. Snad každá s bílým masem je vhodná. Naopak se nehodí tučné ryby s výraznou chutí jako jsou losos nebo tuňák.

Těstíčko
hladká mouka50 g
bramborový škrob50 g
prášek do pečiva1/2 lžičky
bylinková sůl1/4 lžičky
bílý pepř, mletý1/2 lžičky
pivo, pořádně vychlazený100 ml

Pivo doporučuju Hoegaarden, dobrá budou ale i jiná witbier. Jsou méně hořká a kořeněná koriandrem a pomerančovou kůrou a těstíčko tak bude chutnat lehce a ne-pivně. Pivo se totiž používá ani ne tak kvůli chuti, ale proto že jeho obsah alkoholu a CO2 zařídí křupavější těstíčko.

Bylinková sůl je prostě sůl, do které přidáte trochu v hmoždíři na prach rozdrcených sušených bylinek. Já dávám obvykle bazalku, oregano a majoránku. Bylinek není potřeba moc, mají to jen lehce navonět a odlehčit.

  1. Rybu osušte papírovou utěrkou a nakrájejte ji na přiměřeně velké kousky. Uděláte-li kousky menší, bude usmažená ryba křupavější (protože poměr křupavý obal : ryba bude vyšší). Větší kusy zase budou po usmažení šťavnatější. Záleží, čemu dáváte přednost.
  2. Ve větší misce smíchejte hladkou mouku, bramborový škrob, prášek do pečiva, bylinkovou sůlmletý bílý pepř. pivo zatím nechte v ledničce.
  3. Nalejte do pánve olej rozpalte ho na 180–200°C.
  4. Když je olej rozpálený, přidejte do misky s přípravou na těstíčko pivo a metlou vyšlehejte do hladka. Nešlehejte to ale zbytečně moc. Chcete, aby vám z piva v těstíčku zůstalo co nejvíc bublinek. Tím, že bude těstíčko studené, budou v něm bublinky a alkohol zařídíte, že to po usmažení bude křupavé.
  5. Obalujte kousky ryby v těstíčku a rovnou je házejte do oleje. Platí, že když se nebude bát a hodíte je do oleje s vervou, bude výsledek křupavější. Ale pozor, zase to nepřežeňte, abyste si neušpinili celou kuchyň a nepopálili se olejem ;)
  6. Smažte do zlatova. Hotové kousky průběžně vyndavejte z pánve a odkládejte je na papírovou utěrku, aby nasála přebytečný olej.

Jsou to fish'n'chips, takže ta správná příloha jsou hranolky.

Seznam surovin

 
nilský okoun nebo jiná ryba 500 g ×
olej 300 ml ×
mouka, hladká 50 g ×
bramborový škrob 50 g ×
prášek do pečiva 0.5 lžička ×
sůl, bylinková 0.25 lžička ×
pepř, bílý, mletý 0.5 lžička ×
pivo (nejlépe Hoegaarden) 100 ml ×
Vyberte si recept podle:
Země Chodu Pracnosti
Kuchyně
Chod
Pracnost